Društvo

Polovina institucija prikrila trošenje novca

Polovina institucija, nije objavila analitičke kartice i putne naloge za prethodnih sedam dana i na taj način su prekršili zakon i prikrili trošenje novca nakon raspisivanja predsjedničkih izbora, saopšteno je iz CDT-a.
Polovina institucija prikrila trošenje novca
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećaju da Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, obavezuje sve budžetske potrošačke jedinice da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora jednom sedmično objavljuju analitičke kartice na veb stranicama.

“Institucije su ovim pokazale neodgovornost prema poštovanju Zakona i doprinijele netransparentnosti tek započetog izbornog procesa”, poručila je zamjenica direktora CDT-a Biljana Papović.

Takođe, svi organi na državnom i lokalnom nivou, javna preduzeća, javne ustanove, privredna društva čiji je osnivač, većinski ili djelimični vlasnik država, dužni su da objave na svojim internet stranicama sve izdate putne naloge za korišćenje službenih vozila.

“CDT poziva Agenciju za spriječavanje korupcije (ASK) da preduzme hitnu i odlučnu akciju opomene, a onda i kažnjavanja, odnosno pokretanje postupaka protiv svih obveznika koji nijesu poštovali Zakon”, poručuje Papović.

Zakonom predviđena novčana kazna od 200 do 2.000 eura za odgovorno lice insistucije koja ne objavljuje analitičke kartice i putne naloge na sedmičnom nivou.

Papović podsjeća da pravno lice koje sedmično ne objavljuje putne naloge na svojoj internet stranici mora biti kažnjeno od pet do 20 hiljada eura.

“Pored ovoga, smatramo da ASK mora uvesti novu praksu objavljivanja spiskova institucija koje ne poštuju zakon, ali i imena i prezimena odgovornih lica za prekršioce Zakona”, upozorava Papović.

CDT poziva ASK da bez odlaganja počne objavljivati ove informacije, jer javnost u Crnoj Gori, kako navodi Paović, mora da zna ko su odgovorne, a ko neodgovorne instutucije i lica koja ih vode.

“Takođe, ASK mora u najkraćem roku “dovesti u red” sajtove institucija i naložiti im da postave posebne banere naziva “predsjednički izbori 2018” u kojima će se sistematizovano objavljivati sve potrebne informacije”, navodi Papović.

CDT je, kako podsjeća, monitoring poštovanja zakonskih obaveza institucija uradio kroz reprezentativni slučajni uzorak od ukupnog broja svih institucija koje su obveznici ZFPSIK.

Monitoring je urađen u okviru projekta “Jačanje institucionalnog, političkog i izbornog integriteta u Crnoj Gori” koji je finansijski podržala Ambasada Kraljevine Holandije.

Portal Analitika