Društvo

U Luku Zelenika uplovila ribarica sa sirijskim izbjeglicama

Italijanski ribarski brodić “Erika”, na kojem se nalazi 17 sirijskih izbjeglica uplovio je oko 10 časova u Luku Zelenika.Kako nezvanično saznaje Radio Jadran, u toku su medicinski pregledi kako bi se utvrdilo u kakvom su zdravstvenom stanju izbjeglice iz Sirije. U Zeleniku se iskrcalo 17 ljudi, među njima ima i djece između 7 i 10 godina. Nakon što daju izjave Policiji, utvrdiće se da li oni žele azil u Crnoj Gori. Ukoliko budu zatražili azil, biće prebačeni u prihvatilište u Podgorici.
U Luku Zelenika uplovila  ribarica sa sirijskim izbjeglicama
Radio Jadran, Portal AnalitikaIzvor

Direkcija pomorske sigurnosti dobila je poziv jutros oko 7 za asistenciju na brodu, u međuvremenu su dobili i podatak da se na brodu nalazi 17 Sirijaca:

– Kada se to dogodilo, mi smo, s obzirom da smo znali da se na brodu nalaze Sirjici koji će tražiti azil ili smještaj u našoj državi, obavijestili policiju i Mornaricu Vojske i u saradnji sa njima krenuli na intervenciju. Policija je na licu mjesta, očekuju da brod pristane. Krenuli su ka Boki Kotorskoj- kazao je direktor Direkcije pomorske sigurnosti Safet Kočan.

Da li su izbjeglice ukrcane na ribaricu na nekoj drugoj poziciji, Direkcija će utvrditi preko sistema nadzora, čiji tracking se može vratiti 120 dana. Na taj način ispratiće odakle je ribarica krenula, kuda se kretala i te podatke proslijediti nadležnim organima, odnosno Policiji. A na njima je da utvrde na koji način su i na kojoj poziciji Sirijci dospjeli na italijansku ribaricu, zaključio je Kočan.

Izbjeglice će biti u nadležnosti MUP-a i Uprave policije.

Portal Analitika