Društvo

Zabilježen prvi slučaj malih boginja u CG

U Crnoj Gori zabilježen je prvi slučaj malih boginja, potvrđeno je na konferenciji za medije u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.
Zabilježen prvi slučaj malih boginja u CG
Portal Analitika/MinaIzvor

Djevojčica od godinu i dva mjeseca kod koje su dijagnostifikovane morbile, stigla je u Podgoricu prije sedam dana iz Beograda i nije bila vakcinisana. U Institut je smještena upravo zbog sumnje na morbile.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ), Boban Mugoša je istakao da je zbog pada obuhvata imunizacije ovakva situacija bila očekivana.

Prema njegovim riječima, IJZ je preduzeo sve potrebne mjere, poslednjih godina podigao nivo nadzora nad ovom bolešću i tražio da se posebna pažnja posveti vakcinisanju.

Mugoša je kazao da je obuhvat imunizacije za nekoliko mjeseci za djecu rođenu 2015. godine prešao 70 odsto, ali da je mali odziv mlađe djece, oko 45 odsto.

"Što govori da roditelji i dalje čekaju da djete još malo odraste da bi ga odveli na imunizaciju", rekao je Mugoša.

On je naglasio da za to nema razloga i pozvao roditelje da djecu vakcinišu na vrijeme.

Mugoša je napomenuo da se oboljenje vrlo lako prenosi, kapljičnim, odnosno respiratornim putem, pa je za očekivati je da se jave novi slučajevi. 

"Vakcina imamo dovoljno i spremni smo na ovo. Nadam se da ćemo uspjeti da izolujemo problem na nivou porodice, ali to ne možemo garantovati ", rekao je Mugoša napominjući da je period inkubacije najčešće od 15 do 20 dana.

Direktorica Instituta za bolesti djece Sonja Milašinović rekla je da je djevojčica, koja je juče hospitalizovana u toj ustanovi, subjektivne tegobe imala pet dana. 

„Odmah nakon prijema i postavljanja sumnje na morbile dijete je multudusciplinarno praćeno. Od samog postavljanja sumnje u komunikaciji smo sa ekipama epidemiološke službe“, navela je Milašinović.

Ona je rekla da je djevojčica danas u stabilnom stanju, ali da su moguće komplikacije i da nema mjesta za opuštanje. 

Iako se radi o prvom slučaju, Milašinović je kazala da je nivo opreza u Dječjoj bolnici na visokom nivou, ali da se moraju hipotetički spremati za moguću epidemiju. 

„Spremni smo prostorno, kadrovski i zdravstveno, vodimo računa o medicinskom osoblju koje će biti u kontaktu sa oboljelim pacijentom“, rekla je Milašinović, dodajući da je sve pod kontrolom.

Direktor direktorata za zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja Miro Knežević rekao je da se taj resor za ovu situaciju priprema od prošle godine, otkako su u zemljama u okruženju registrovani slučajevi malih boginja.

On je kazao da je Ministarstvo zdravlja u saradbji sa IJZ obišlo bolnice i Klinički centar Crne gore kako bi se uvjerili u njihove prostorne i kadrovske kapacitete i napravili preporuke za prijem pacijenata upućene zdravstvenim ustanovama.

„Danas smo obišli KCCG i vidjeli gdje je smještena oboljela, na koji način se pruža njega i nastavićemo to da radimo kako zdravstveni sistem ne bi došao u kriznu situaciju“, saopštio je Knežević.

Podsjetimo, u regionu vlada epidemija malih boginja, a u Srbiji su zabilježena i tri smrtna slučaja.

Portal Analitika