Region

Dačić: Ne smije se dozvoliti relativizacija zločina

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodi da Srbija snažno osuđuje sve oblike rasizma i ksenofobije, uključujući antisemitizam. Kaže da ne smijemo zaboraviti prošlost i da iz nje moramo izvući pouke za buduće generacije kako bi se prevazišle predrasude i izbjegle greške.
Dačić: Ne smije se dozvoliti relativizacija zločina
Portal AnalitikaIzvor

"Mi želimo da se o Holokaustu govori i da se on ne zaboravi", rekao je Ivica Dačić za Radio Beograd i dodao da borba protiv svih vrsta ekstremizma i netolerancije treba da počne od sjećanja na prošlost.

Navodi da se prošlost ne može i ne smije zaboraviti.

"Za nas je situacija kristalno jasna i čista, mi se apsolutno pridržavamo toga da se prošlost ne može i ne smije zaboraviti, mora se čuvati sjećanje na Holokaust, mora se čuvati sjećanje na zločince i ne smije se dozvoliti bilo kakva relativizacija zločina koja bi omogućila da se ovo u budućnosti ponovi", rekao je Dačić za Radio Beograd.

Dačić koji učestvuje u Rimu Međunarodnoj konferenciji posvećenoj odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma na prostoru učesnica OEBS-a navodi da se sa Jevrejskim organizacijama radi na sprovođenju zakona o vraćanju imovine Jevrejima.

"Kada je riječ o žrtvama koji nemaju nasljednike, Srbija je prva donijela zakon o toj restituciji i daleko odmakla i za to smo dobili priznanje Svjetskog Jevrejskog kongresa", naveo je Dačić.

Navodi da se zajedno sa Jevrejima radi i na izgradnji Memorijalnog centra Staro sajmište i dodaje da se sa Jevrejskom zajednicom radi na organizaciji izložbe o Jasenovcu.

"Imajući u vidu da su na našem području Srbi i Jevreji zajedno stradali u najvećem koncentracionom logoru, jedinom u Evropi koji nije bio pod nacistima u Jasenovcu, mi zajedno sa jevrejskim organizacijama radimo na organizaciji izložbe o Jasenovcu koja ima za cilj da se predstavi istina o onome što se dešavalo bez ulaska u neke sporne detalje o kojima bi neko mogao da diskutuje, npr. broju stradalih, jer poslije Drugog svjetskog rata nikada nije zvanično utvrđena ta cifra", rekao je Dačić.

Navodi da je iznenađen protestom Hrvatske i dodaje da ona nema razloga da protestuje.

"Hrvatska nema nikakvog razloga da protestuje jer ova izložba nije uperena ni protiv koga osim protiv zločinaca i onih koji žele da zaborave zločin i pravdaju i revitalizuju zločin", rekao je Dačić.

Navodi da Srbija zajedno sa OEBS-om radi na organizaciji predavanja u školama, kako bi se učenici upoznali za zločinama u Holokaustu.

"Sa OEBS-om radimo na na tome da se u okviru škola organizuju predavanja vezana za Holokaust", navodi Dačić.

Portal Analitika