Politika

CG doprinosi očuvanju vrijednog kulturnog, religijskog i istorijskog nasljeđa

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na Konferenciji o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma i antisemitskih zločina iz mržnje u regionu OEBS-a koja je održana u Rimu.  
CG doprinosi očuvanju vrijednog kulturnog, religijskog i istorijskog nasljeđa
Portal AnalitikaIzvor

Tokom izlaganja, ministar Darmanović je kazao da je od posebnog značaja činjenica da je Italija na početku svog mandata kao država predsjedavajuća OEBS-om aktuelizovala pitanja rasizma, ksenofobije, diskriminacije i netolerancije imajući u vidu da se radi o izazovima čije je rješavanje od vitalnog značaja za svakodnevni život pojedinca.

U tom kontekstu je ocijenio da se svijet danas suočava sa mnogim izazovima i dabismo izbjegli ponavljanje grešaka iz prošlosti, moramo snažiti ulogu institucija kojima se utiče na kolektivnu svijest, s posebnim akcentom na obrazovne ustanove, medije, kao i neodgovoran pristup regulaciji društvenih mreža.

Podsjetio je na čvrstu opredijeljenost Crne Gore da i dalje konkretnim aktivnostima doprinosiočuvanju vrijednog kulturnog, religijskog i istorijskog nasljeđa, po čemu je prepoznatljiva.

Šef crnogorske diplomatije je istakao da sve institucije države Crne Goreu kontinuitetu rade na poboljšanju demokratskih vrijednosti i na toj liniji podsjetio na nedavno postavljeni kamen temeljac za gradnju nove sinagoge u Podgorici, koja će ujedno biti prva novoizgrađena sinagoga na Balkanu i najveća sinagoga sagrađena u XXI vijeku.

„Uloga OEBS-a i predsjedavajućeg u službi rješavanja pitanja vezanih za rasizam, ksenofobiju, diskriminaciju i netoleranciju je više nego značajna i čestitam Italiji zbog činjenice da se ovo važno pitanje vratilo na dnevni red OEBS-a u čemu će Crna Gora ostati pouzdan partner“, zaključio je Darmanović.

darmanovic-alfano

Na marginama konferencije, ministar Darmanović se sastao sa Ingibjorg Solrun Gisladotir, direktoricom Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava tokom kojeg je informisao o implementiranim preporukama iz konačnog izvještaja ODHIR-a o parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

U odvojenom razgovoru sa Karin Kneisel, federalnom ministarkom za Evropu, integracije i vanjske posloveAustrije naglašena jevažnost održavanjafokusa Evropske unije na apsorbcijidržava Zapadnog Balkana,u skladu sa njihovim individualnim napretkom.

Tokom konferencije, ministar Darmanović je imao odvojen susret i sa predsjedavajućim OEBS-a i ministrom vanjskih poslova Italije Angelinom Alfanom.

Portal Analitika