Društvo

Ćirković je tvrdio da su Paštrovići porijeklom od Vlaha

Na današnji dan, 29. januara 1929. rođen je akademik SANU Sima Ćirković, istoričar-medievista koji je u srpskoj istoriografiji dosegao najviše domete. Mnoge njegove kolege, vrlo priznati naučnici, veličaju ga bez imalo sujete. 
Ćirković je tvrdio da su Paštrovići porijeklom od Vlaha
Portal AnalitikaIzvor

Što o Ćirković kažu njegove kolege, priznati naučnici: Povodom Ćirkovićeve knjige “Rabotnici, vojnici, duhovnici” (Equilibrium, Beograd, 1997), ovako o njemu govori akademik SANU Momčilo Spremić (NIN, 27. XI 1997. god): “Teškim poslom spoznaje čoveka davnih vremena bavi se oko četiri i po decenije akademik Sima Ćirković, naš najpoznatiji medievelista.”

Akademik SANU, vizantolog Ljubomir Maksimović, govoreći o Ćirkoviću kao poznavaocu srednjevjekovne istorije, konstatovao je: 

“…erudita sa preciznim naučnim metodom, poznat po svojoj kritičnosti u istraživanjima zasnovanim na arhivskoj građi (Dubrovnik, Venecija, Hilandar, Budimpešta), Sima Ćirković stvarao je 46 dela koja su predstavljala značajne prodore u raznovrsnim aspektima srednjovekovne istorije Bosne i Srbije, i uopšte balkanskog prostora. . . Decenijama neprikosnoveni bard naše medievistike, davao je svojom neposrednošću i uverljivošću izuzetnu životnost egzaktnim istorijskim činjenicama kojima se bavio i na sebi svojstven način maestralno ih povezivao.” (Ljubomir Maksimović, Istoričar sa vizijomonline “Politika“, 29. novembar 2011)”.

Na komemorativnom skupu posvećenom Ćirkoviću, akademik SANU Miloš Blagojević je istakao de se „Ćirković po širini zahvata u medievistici izjednačio sa značajnim istoričarima Stojanom Novakovićem, Vladimirom Ćorovićem i Konstantinom Jirečekom, a nadmašio ih je u pojedinim rezultatima... (Sećanje na akademika Simu Ćirkovića, rtv.rs)

I crnogorski istoričari, poput akademika CANU Miomira Dašića, takođe pišu hvalospjeve na račun naučnog opusa Sime Ćirkovića. Dašić je pisao o Ćirkoviću: “Dašić Ćirkovića karakteriše kao ‘medievistu monumentalnog naučnog opusa. . . Na svim tim poljima snažno se iskazao znanjem kao istoričar velikog naučnog zamaha’.” (Dašić: Simo Ćirković, istoričar modernih pogleda, online “Vijesti”, 17. jul 2012)

Vrlo poznati i priznati vizantolog Radivoj Radić o Ćirkoviću: “Naročito želim da naglasim da je u našoj sredini u poslednjih nekoliko decenija pok. prof. Ćirković verovatno bio jedini istoričar svetskog formata i da je samo on mogao da napiše istoriju Srba od doseljavanja na Balkansko poluostrvo do devedesetih godina prošlog veka.” (Srbi nisu ‘poslednji Vizantinci’, “Pravoslavlje”, broj 1054)

2-pastrovici-od-vlahaĆirković o porijeklu Paštrovića: E taj Sima Ćirković, koji je od svojih kolega naučnika doživio najveće hvalospjeve, ovako je pisao o porijeklu plemena Paštrovići, u knjizi"Srbi u srednjem veku" (Beograd, 1995), kaže da su vlaškog porijekla: 

"Kao ratnici, Vlasi i Arbanasi su prodirali među plemstvo, a svoju društvenu promociju su plaćali slavizacijom. U izvorima kasnog srednjeg veka opažaju se oni koji potiču od Vlaha, a primili su jezik, društvenu organizaciju i način života slovenske okoline, kao što je bio slučaj sa Paštrovićima, plemićkom opštinom blizu Budve. Uporedo sa njima žive aktuelni Vlasi u katunskoj organizaciji, jezički prilagođeni. Popisi domaćina u poveljama i ranim turskim defterima pokazuju jezičku nestabilnost, znatno preuzimanje slovenskih imena uz ona iz svog jezika." (str 89)

Danas se Paštrovići većinom izjašnjavaju kao Srbi, svako ima pravo da se izjašnjava kako mu je volja, ali, Paštrovići nijesu slovenskog, a samim tim - ni srpskog porijekla. Ćirković je naveo "primili su jezik... slovenske okoline". 

Sima Ćirković je umro 14. novembra 2009. godine. 

 
Miroslav Ćosović
Portal Analitika