Politika

Maja Ćetković predsjednica Skupštine Prijestonice

Glasovima odbornika Demokratske partije socijalsita i Socijaldemokrata večeras je za predsjednicu Skupštine prijestonice izabrana odbornica DPS-a Maja Ćetković. Odbornici opozicije nijesu prisustvovali popodnevnom nastavku zasijedanja, kojim je predsjedavao Milovan Janković iz DPS-a, a nakon što je jutros najstariji odbornik dr Miomir Perazić, iz Stare Garde Liberala prekinuo zasijedanje.
Maja Ćetković predsjednica Skupštine Prijestonice
J.Đ.
J.Đ.Autor
Portal AnalitikaIzvor

- Ovakav nastavak sjednice nije parlament nego ulica. Sada bih vam se zahvalio na povjerenju i više ne želim da učestvujem u radu, i sa ovim prekidam sjednicu, a vi završite kako hoćete. Neću da učestvujem više u ovome, ni što se tiče pozicije ni što se tiče opozicije. Mislim da je to najmoralnije. Ja nijesam dio ničeg sličnog , ja ne želim da se manipuliše mojim imenom – kazao je Perazić.

Prekidu sjednice prethodilo je desetominutno pričanje „uglas“ iz odborničkih klupa u kojima sjedi opozicija. 

Odbornici Nikola Đurašković (SDP). Filip Adžić (URA), Slavko Janković (URA) , Danilo Mrvaljević (Demokrate) skoro uglas uputili su niz optužbi odbornicima lokalnog DPS-a zbog načina na koji je nastavak sjednice zakazan. 

Prema riječima Đuraškovića, jedan broj odbornika nije uopšte obaviješten o terminu održavanja sjednice, a sa tom konstatacijom složio se i Adžić kazavši da je „za sjedniciu saznao u kafani, što se vidi po garderobi u kojoj je došao“. Prema riječima Danila Mrvaljevića, sam način zakazivanja sjednice  je „pravno nasilje“. Nikola Đurašković smatra da ne postoji pravni osnov za zakazivanje sjednice u neđelju , jer “nije ni ratno stanje ni zemljotres“.

Nastavka konstitutivne sjednice predsjednik OO DPS Jovan Martinović je kazao je da očekuje nastavak sjednice u skladu sa poslovnikom i pravilima.

-Vidjeli ste da je predsjedavajući prekinuo sjednicu i odbio da učestvuje u daljem radu zbog ponašanja opozicionih odbornika. Očekujemo da će prvi sljedeći najstariji odbornik vrlo brzo nastaviti zasijedanje, kako bi smo zaokružili proceduru i zaključili konstituitivnu sjednicu izborom predsjednika skupštine- kazao je Martinović.

O kandidatu za gradonačelnika i Platformi sa SD-om

Predsjednik opštinskog odbora DPS-a, i donedavni predsjednik skupštine prijestonice Jovan Martinović, koji slovi za najozbiljnijeg kandidata za gradonačelnika prijestonice, nije juče želio da komentariše hoće li biti predložen za tu funkciju.

-Ne mogu da govorim o kandidatu za gradonačelnika, jer to još nije odlučeno - kazao je on.

Govoreći o sporazumu o koalicionom vršenju vlasti, koji je DPS potpisao sa SD-om u subotu veče, Martinović je kazao da o funkcijama “nije govoreno, već da je Platforma potpisana na bazi političkih principa i interesa građana"..

-Smatram da ćemo se sa koalicionim partnerom lako složiti šta su to prioriteti koji su u interesu građana i koji se mogu za mandata realizovati,a sve naravno u skladu sa Zakonom o prijestonici, koji nam daje te mogućnosti kroz Razvojni fond prijestonice- kazao je Martinović, naglasivši da će se odgovornim radom i zajedničkom podjelom odgovornosti, a zahvaljujući i onome što je rađeno u prethodnom periodu, realizovati brojne projekte.

- Jedan od ciljeva Sporazuma koji je potpisan je i potpuna transparentnost rada – poručio je Martinović.

Perazić nije podnio ostavku

Predsjedavajući skupštinom prijestonice Miomir Perazić, odbornik Stare garde liberala kazao je večeras da nije podnio ostavku, te da je očekivao da on zakaže nastavak zasijedanja „neki drugi dan“.

Portal Analitika