Kultura

Džej Kej Simons briljira u seriji „Counterpart“

Prošle godine svjedočili smo brojnim duplim ulogama poznatih glumaca, od Kajla Meklahlana do Džejmsa Franka. Većina je hvaljena i nagrađivana zbog vrsnog nijansiranja dvojnika - ali sada izgledaju smiješno pored Simonsa

Džej Kej Simons briljira u seriji „Counterpart“
ObjektivIzvor

Rijetko se događa da nakon pilot epizode imate osjećaj da gledate seriju koja je došla da ostane na malim ekranima. Baš takav osjećaj budi premijera serijala „Counterpart“ („Dvojnik“) u produkciji TV Starz. Nova TV godina je tek počela, ali kompleksni špijunski triler sa naučno-fantastičnom premisom već izgleda kao jedan od TV projekata koji će je obilježiti. Razloga je više – od orvelovske atmosfere i vizuelnog identiteta, preko uzbudljivog otkrivanja špijunske hladnoratovske slagalice, do potencijalno snažne priče o unutrašnjim i spoljašnjim strujama koje oblikuju čovjekov identitet.
No, glavni razlog zbog kog je „Counterpart“ kreatora Džastina Marksa serija-za-ne-propustiti više je nego očigledan. Nedopustivo je iskulirati je i ne počastiti se duplom dozom fantastičnog oskarovca Džej Kej Simonsa („Whiplash“) u glavnoj ulozi!

Činovnik i prkosnik
Pilot epizoda, koju je režirao Morten Tildum (sjajni „Headhunters“, okej film „The Imitation Game“ i očajni „Passengers“) odiše futurističkom atmosferom koja je začinjena retro elementima. Radnja počinje u špijunskom kompleksu Ujedinjenih nacija u Berlinu, gdje upoznajemo Hauarda Silka (Simons) – pokornog i tugaljivog činovnika koji već 30 godina stiska jedno te isto dugme bez ijednog pitanja. 
Taman kad se zapitate što bi furioznom Džej Kej Simonsu da pristane na tako njunjavu rolu, đavo se pojavljuje na vratima. Činovnik Hauard otkriva postojanje paralelnog univerzuma u kom i on i svi drugi ljudi imaju dvojnike. 
Naspram činovnika Hauarda stao je tajni agent Hauard – pečobrazni, osorni i neprijatno direktni špijun iz druge dimenzije, nus produkta loše izvedenog eksperimenta tokom Hladnog rata. Oba Hauarda imaju supruge Emili, slično djetinjstvo i genetiku, ali izrasli su u drugačije ljude. Priroda im je dala isto, ali odgajanje u različitim sociološkim, političkim i tehnološkim uslovima dovelo ih je do različitih životnih pozicija. 
Teško je reći kome je neprijatnije zbog toga. Samopouzdanom agentu koji ne može da ukapira dvojnika koji tri decenije nije makao sa istog radnog mjesta? Ili tihom činovniku koji je šokiran saznanjem da negdje tamo postoji još jedan on – koji psuje!?

counterpart-2

Emocionalna dubina
Proteklih godina, naročito 2017. svjedočili smo brojnim duplim ulogama poznatih glumaca na malim ekranima. Tatjana Maslani („Orphan Black“), Kajl Meklahlan („Twin Peaks“), Džastin Tero („The Leftovers“), Ijan Mekgregor („Fargo“), Džejms Franko („The Deuce“)... Većina je hvaljena i nagrađivana zbog vrsnog nijansiranja dvojnika - ali sada izgledaju smiješno pored Simonsa.
Simonsovi gestovi, hod, izrazi lica, ton i boja glasa mijenjaju se iz minuta u minut sa lakoćom koja je zadivljujuća. On igra dva Hauarda sa tolikom emocionalnom dubinom, da vrlo brzo možete da vidite da činovnik i agent nijesu tako šokantno drugačiji kao što se čini na prvi pogled. Osjećate da u jednom Hauardu čuči drugi – i obrnuto.
Nije prošlo mnogo, ali već snažno saosjećate sa brojnim unutrašnjim konfliktima koji nesumnjivo čekaju oba Hauarda u mračnoj, zamućenoj budućnosti. I spremni ste za to da njihova egzistencijalna pitanja postanu vaša, dok god je glavno vozilo ovog sumanutog trilerističnog SF voza njegovo veličanstvo, gospodin Simons. 

counterpart-3

Bez povlađivanja
Što god nas čekalo u narednih devet epizoda prve sezone, čini se da „Counterpart“ ne može da ispadne iz šina zbog Simonsovih glumačkih bravura. Sudeći po sporogorećem početku, ovo će biti šou koji ne povlađuje i ne drži gledaoce za ruku, opsjednut potrebom da sve vrijeme objašnjava zakone na kojima počivaju dupli univerzumi. Zapravo, budi interesovanje baš zbog toga što na početku ne otkriva previše detalja o paralelnim svjetovima, već tjera gledaoce da osjete koliko su različiti gledajući dva potpuno drugačija Hauarda, sa različitim stepenom samopouzdanja, empatije - i holesterola!
U finalu prve epizode publika je dobila predivnu, emotivnu završnicu trudnu novim slojevima i podzapletima, a glavni rukavac priče ostao je pod velom tajne. I to je sjajno. „Counterpart“ zbog toga obećava i uzbudljivu špijunsku priču i zanimljiv esej o pitanjima identiteta i ubjedljivu emotivnu priču o toj čudnjikavoj zvjerčici zvanoj čovjek koja nikada ne može da prestane da se pita da li bi njegov život bio drugačiji da je izabrao lijevo umjesto desnog skretanja. 
Nemojte mnogo da razmišljate. Nema potrebe za vaganjem, čak ni u doba kada u TV džungli na svakom koraku bujaju vrhunske serije. Samo se ukrcajte na voz ludila Džej Kej Simonsa - i uživajte u vožnji. M. I.

FOTO: indiewire.com  / tvtime.com / actress.camera

Portal Analitika