Zanimljivosti

Spreman sam da izađem na baladur

Tačno u 12 sati mali admiral Bokeljske mornarice Luka Kovačević sa lođe Katedrale Svetog Tripuna izgovoriće danas lode – pohvale svecu, zaštitniku grada Kotora, čime će i zvanično početi Tripundanske svečanosti.
Spreman sam da izađem na baladur
PobjedaIzvor

Nakon loda biće obavljen i tradicionalni obred primopredaje dužnosti malog admirala, a njegovom prethodniku, Antoniju Grandisu, biće uručena odluka o prestanku, a Luki o početku vršenja službe.

Osmogodišnji Luka Kovačević iz Herceg Novog izabran je za malog admirala 13. januara na sjednici Admiralata i Upravnog odbora Bokeljske mornarice.

Nema tremu

 Za svoju prvu dužnost i prvo predstavljanje Luka je, kaže, potpuno spreman, a u razgovoru za Pobjedu neposredno nakon generalne probe, koja je održana na lođi Katedrale Svetog Tripuna, kaže da nema tremu i da je lode naučio brzo, sam i bez pomoći majke. Sa svega osam godina, veoma ozbiljno i odgovorno je prihvatio novu obavezu. Kaže da je srećan i ponosan što je izabran za malog admirala.

- Nijesam znao da ću biti izabran, i veoma sam srećan što sam ja mali admiral ove godine. Moj prađed je bio član Bokeljske mornarice i kada mi je majka to rekla i ja sam poželio da budem. Jedva čekam da izgovaram lode i da mi završe nošnju koju ću da nosim - kazao nam je sa uzbuđenjem Luka. Svog prethodnika Antonija, kaže, upoznaće na primopredaji dužnosti.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika