Društvo

Najveći izazov je vazdušna sigurnost

Modernizacija crnogorske vojske nije samo zadovoljavanje NATO standarda, već predstavlja nacionalnu potrebu zemlje i uslov za njenu sigurnost. To je u izjavi za Pobjedu kazao vojni analitičar Aleksandar Radić, komentarišući odluku Ministarstva odbrane da kupi tri helikoptera i time osnaži vojne potencijale zemlje.
Najveći izazov je vazdušna sigurnost
PobjedaIzvor

Ministarstvo odbrane je otpočelo proceduru nabavke helikoptera kroz mehanizam međudržavnog sporazuma i do kraja ovog mjeseca se očekuje potpisivanje ugovora sa kanadskom kompanijom o nabavci tri srednja višenamjenska helikoptera. Istovremeno Njemačka vojska je Crnoj Gori donirala šest lakooklopnih vozila.

Nacionalni resurs

- Kada je riječ o nabavkama naoružanja i vojne opreme standardi postoje i za zemlje koje su članice NATO-a.

Zato se razvija mit da je takva potreba nastala usljed zadovoljenja NATO standarda, ali nije to u pitanju. Potreba Crne Gore da kupi helikoptere i vojno se modernizuje prije svega je nacionalna potreba, jer su im potrebni za civilno stanovništvo, za bezbjednost zemlje.

To je nacionalni resurs, a on je kompatibilan sa onim što se očekuje od zemlje u okviru NATO-a - rekao je Radić u razgovoru za Pobjedu. Kaže da će za Crnu Goru najozbiljniji finansijski trošak i najvažnije od svih pitanja biti organizovanje efikasne zaštite vazdušnog prostora.

- Potpuno je jasno da zemlja veličine Crne Gore pa i deset puta veće države ne mogu same da finansiraju održavanje vazdušnog prostora, niti aviona. To je sada postalo preskupo i zato će Crna Gora rješavati taj problem kroz podršku partnerskih zemalja - rekao je Radić.

Već je kaže izvjesno da će Italija i Grčka pomoći Crnoj Gori ali napominje da naša zemlja mora da organizuje vazduhoplovni centar koji će razmjenjivati podatke sa NATO integrisanim sistemom.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika