Zanimljivosti

Njujorški muzej ponudio Trampu zlatnu WC-šolju

Bijela kuća je zatražila od njujorškog muzeja da pozajmi sliku Van Goga za privatne prostorije predsjednika SAD, Donalda Trampa, i njegove supruge Melanije, ali im je umjesto toga u satiričnom prijedlogu kustoskinje muzeja Gugenhajm ponuđena WC-šolja od čistog zlata, djelo jednog italijanskog umjetnika.
Njujorški muzej ponudio Trampu zlatnu WC-šolju
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi list "Vašington post", Bijela kuća je u imejl poruci zatražila da pozajmi Vangogovu siku "Pejzaž s snijegom" iz 1888. godine.  

Kustoskinja Nensi Spektor je odgovorila da ne mogu da odgovore na taj zahjtev, ali da nude WC-šolju od 18-karatnog zlata, koja radi!  

To je "interaktivna instalacija" italijanskog umjetnika Mauricija Katelana nazvana "Amerika", koju su kritičari opisali kao satiru usmjerenu na pretjerano bogatstvo u SAD.  

To "djelo" je godinu dana, do sredine septembra prošle godine, bilo izloženo u javnom toaletu na petom spratu Muzeja Gugenhajma, i posjetioci su mogli i da ga koriste.  

Vrijednost mu je procijenjena na preko milion dolara.  

Kustoskinja Spektor je u imejlu, do kojeg je došao Vašington post, napisala da je završeno izalaganje tog eksponata u muzeju, i da je zlatna WC-šolja na raspolaganju "ukoliko bi predsjednik i prva dama bili zainteresovani da je instaliraju u Bijeloj kući", kao "dugoročnu pozajmicu".  

Nensi Spektor je na društvenim mrežama oštra kritičarka Trampa.  

Ona je u svom imejlu priložila fotografiju zlatne WC-šolje i napisala: "Žao nam je što ne možemo da odgovorimo na vaš prvobitni zahtjev, ali se nadamo da bi ova specijalna ponuda mogla da vas zainteresuje. To djelo je "naravno izuzetno vrijedno i prilično krhko, ali mi bismo dali sva uputstva za njegovu instalaciju i održavanje", napisala je ona.  

Kako navodi Vašington Post, Bijela kuća se nije oglasila na ponudu.

Portal Analitika