Podgorica

Glavni grad izdvaja 283 hiljade eura za Dječji savez

Za Javnu ustanovu za brigu o djeci ''Dječji savez'' Podgorica Glavni grad je u ovoj godini opredijelio 283.670 eura, kako bi ova institucija realizovala niz aktivnosti programskih aktivnosti koje imaju za cilj stvaranje uslova u kojima će djetetu biti dostupna uspjela ostvarenja u kulturi, umjetnosti, sportu i drugim područjima života putem bogate i raznovrsne ponude sadržaja i aktivnosti za djecu, stvaranje uslova za intenzivnije druženje i podsticaj razvoja dječjih stvaralačkih sposobnosti, kroz raznovrsne vidove i forme igara kao i podsticanje djece da tragaju za novim saznanjima radi ostvarivanja ličnih predispozicija i bolje socijalizacije svakog djeteta.
Glavni grad izdvaja  283 hiljade eura za Dječji savez
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Portalu Analitika saopšteno iz kabineta gradonačelnika Podgorice, JU Dječji savez realizuje niz aktivnosti u saradnji sa državnim i lokalnim institucijama ali i međunarodnim, kao i sa NVO sektorom.

Između ostalog, Dječji savez organizuje takmičenje recitatora, maskenbal, Dječju nedjelju, ekološke i sportske aktivnosti. Ustanova uključuje i djecu predškolskog uzrasta  na svim tematskim likovnim konkursima, radionicama o zaštiti  životne sredine i sportskim aktivnostima, kao i  u svim kulturno-zabavnim programima koje organizuje. Osim navedenog, organizuje i druge aktivnosti, sa ciljem da djeci približi prirodno i društveno okruženje u kome žive, ali i da djecu i njihovo stvaralaštvo predstavelokalnoj zajednici kroz obilježavanje značajnih datuma (Svjetski dan zaštite životne sredine, Dan planete Zemlje, Dječja nedjelja i dr.).

Ustanova raspolaže sa  Odmaralištem na Veruši, kapaciteta 140 ležaja. U Odmaralištu je planiran boravak 500 mališana. Planirano je da određeni broj djece boravi posredstvom Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje Glavnog grada, samofinansirajućih učenika, kao i putem organizovanih grupa sa svojim vaspitačima iz osnovnih škola sa teritorije Crne Gore.

Edukativni programi se realizuju kroz radionice, kvizove iz različitih nastavnih predmeta i predavanja o bolestima zavisnosti, dok zabavne programe priprema Klub dječjih instruktora i ogledaju se u organizovanju, večeri karaoka, plesa, maskenbala i dr.

U okviru programskih sadržaja Odmarališta planirano je gostovanje dječjih pisaca, glumaca, djece stvaraoca, kao i bivših učesnika festivala "Naša radost", koji su sada afirmisani muzički interpretatori i stvaraoci.

Ova Javna ustanova je organizatori i Festivala dječje pjesme „Naša radost”.

Portal Analitika