Crna hronika

Jovićević odustala, Jovović brani Dikića

Bivši komandant srpske žandarmerije Bratislav Dikić otkazao je punomoćje svojim braniocima, advokatima Goranu Petronijeviću i Milanu Petroviću, nakon čega je juče u podgoričkom Višem sudu prekinuto suđenje optuženima za pokušaj terorističkog napada na crnogorske institucije 16. oktobra 2016. godine. Na zahtjev Dikića, predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić mu je po službenoj dužnosti za branioca dodijelio advokata Dušana M. Jovovića. Advokatica Nina Jovićević odustala od predmeta.
Jovićević odustala, Jovović brani Dikića
PobjedaIzvor

Na zahtjev Dikića, predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić mu je po službenoj dužnosti za branioca dodijelio advokata Dušana M. Jovovića. Sutkinja Suzana Mugoša zakazala je nastavak suđenja za danas. Kako Pobjeda saznaje, bivši komandant odlučio je da prizna učešće u planiranju organizacije nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore na dan parlamentarnih izbora, što je i razlog zbog kojeg se mimoišao sa braniocima, koji su se tome protivili od početka istrage.

„Nesporazum“

Sutkinja Mugoša juče je prije početka suđenja saopštila da su je advokati Petrović i Petronijević mejlom obavijestili da im je Dikić opozvao punomoćje.

- To je konačno. Tačno je da sam mojim braniocima otkazao punomoćje. Oni su me branili više kao prijatelji, bez nadoknade, ali u posljednje vrijeme došlo je do nerazumijevanja i moja odluka da im otkažem punomoćje je konačna. Molim vas da mi odredite advokata po službenoj dužnosti - kazao je Dikić.

On je zamolio sud i da zbog ove situacije ne odgađa ročište zakazano za danas, jer on na sebe preuzima obavezu da u izuzetno kratkom roku upozna novoangažovanog branioca o spisima predmeta.

- Vi ste gospodar svoje odbrane. S obzirom na to da insistirate da se suđenja ne odlažu, a nalazite se u pritvoru, već danas ćemo odrediti branioca po službenoj dužnosti - kazala je sutkinja Mugoša. Nakon konsultacija s ostalim braniocima, sud je došao do saznanja da su posjete advokata Istražnom zatvoru u Spužu dozvoljene ponedjeljkom, srijedom i petkom, ali ne i četvrtkom.

- Ne znam tu proceduru, meni je u interesu od početka da se sazna istina. Meni odbrana nije bitna, meni je bitna istina. Svi smo bolesni i jedva izdržavamo u pritvoru i svima je u interesu da se suđenje nastavi što prije -  kazao je Dikić, navodeći da su mu advokati nekoliko puta bili u posjeti četvrtkom, uz specijalnu dozvolu suda.

Obrt

Interesantno je da je Dikić opozvao punomoćje braniocima samo dan nakon što je svjedok saradnik Aleksandar Saša Sinđelić ustvrdio da je jedan od Dikićevih branilaca, advokat Goran Petronijević, povezan sa prvooptuženim Eduardom Šišmakovim. Sinđelić je kazao da mu je upravo Edi prilikom posljednjeg susreta na Kalemegdanu naredio da angažuje advokata Petronijevića da izvuče Dikića iz pritvora u Crnoj Gori. Istakao je da mu je Edi pojasnio i da je prioritet da se iz crnogorskog pritvora prvo „izvuče Dikić, jer se radi o čovjeku koji je general, neu kaljana ličnost, a i dosta je znao“.

-Smatrao sam da je to Edi radio iz dobre namjere prema Dikiću. Sada smatram da, ako je prvooptuženi angažovao Petronijevića da vadi nižerangiranog Dikića, normalno je da će Petronijević da brani interese prvooptuženog – kazao je on. Odgovarajući na pitanje Dikića ko je inicirao da se za njega angažuju advokati, Sinđelić je kazao da je to u prvom trenutku bila njegova ideja.

- Imao sam ideju da pronađem nekog advokata i to sam htio da predložim Rusu, ali on nije htio nekog bezveznjakovića.

,,Bolje da pošaljemo Gorana Petronijevića, on je naš čovjek“- kazao mi je Edi – naveo je Sinđelić. Očekivanja Svjedok saradnik od početka procesa tvrdi da branioci Bratislava Dikića ne zastupaju njegove interese, ali je u srijedu konkretizovao čija je ideja bila da se angažuje advokat Petronijević. Jučerašnja Dikićeva odluka o otkazivanju punomoćja nagovještava da je on spreman da prizna krivicu, što bi u potpunosti izmijenilo poziciju optuženih i kompletan slučaj bi dobio drugu dimenziju. Zbog čega je Dikić, iskusni policijski oficir, nakon trideset i više ročišta promijenio vlastitu poziciju i došao na ideju da prizna navode iz optužnice?

Najlogičnije je zaključiti da je - suočen sa navodima optužnice, svjedočenjem ključnog svjedoka i do sada izvedenim dokazima – Dikić procijenio da je otkaz punomoćja najkorisnije rješenje. U prilog ove priče stoji i tvrdnja Sinđelića da advokati „ne brane interes Bratislava Dikića“ već prvenstveno Eduarda Šišmakova. Jučerašnji zahtjev Bratislava Dikića iznenadio je uigrani advokatski tim i značajno uzdrmao strategiju odbrane. Zato se narednih dana mogu očekivati brojne opstukcije u procesu za pokušaj terorizma, ali i pritisci na bivšeg policijskog funkcionera da odustane od svoje namjere i zadrži se na tezi  sa početka pretresa u kojoj je tvrdio da „navodi optužnice nijesu osnovani“. No, ukoliko optuženi istraje u svojoj namjeri i prizna krivicu, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić dobio bi još jednu potvrdu navoda optužnice kojom 14 osoba tereti da su bile dio kriminalne organizacije koja je trebalo da uruši kompletan sistem u Crnoj Gori i tako spriječi ulazak u NATO. Interesantno će biti kako će na odluku Dikića reagovati ostali okrivljeni jer će dodatno usijati optuženičku klupu i atmosferu na istorijskom suđenju.

Dikićev iskaz

U nezavidnoj situaciji će, ukoliko Dikić ostane pri stavu o promjeni iskaza, biti lideri Demokratskog fronta. Dikić u odbrani pred vijećem Višeg suda nije sporio da je došao u Crnu Goru na protestni skup „srpske zajednice“, koji je, prema njegovim riječima, trebalo da bude organizovan zbog protivljenja ulaska Crne Gore u NATO.

Nije sporio i da je pregovarao o sporazumnom priznanju krivice sa specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem, ali tu nagodbu nije prihvatio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Iako je tvrdio da nije šef kriminalne grupe i uporno ostao pri stavu da njegov dolazak nije povezan sa organizacijom nasilja ispred Skupštine Crne Gore planiranog za 16. oktobar, optuženi Dikić nije demantovao niti jedan dokaz Tužilaštva – od fotografija ispred Skupštine, susreta sa Aleksandrom Sašom Sinđelićem, preuzimanje telefona od Mirka Velimirovića iako je već imao četiri mobilna, a njegova prijateljica Kristina dva…

Prema navodima optužnice, Dikić je u noći 16. oktobra pretprošle godine treba da preda kriptovani telefon „lenovo“ jednom od političara Demokratskog fronta koji govori ruski, da bi komandovao akcijom nasilnog ulaska u zgradu Skupštine 16. oktobra. Osim ovog zaduženja, Dikićeva obaveza je, prema nalazima istražitelja, bila da na protestnom skupu koji je trebalo da organizuje DF, drži na okupu pripadnike kriminalne organizacije, organizuje njihovo kretanje, upravlja sukobom sa crnogorskom policijom radi nasilnog ulaska u parlament i druge institucije... 

Ukoliko bivši general srpske Žandarmerije sada potvrdi navode optužnice i prizna vlastito učešće u planiranju nereda u Crnoj Gori, teško će biti liderima Demokratskog fronta da ostanu pri tezi da nijesu imali ni saznanja ni udjela u pripremama terorističkog napada. Optužnica je podignuta protiv 14 osoba koji su na dan parlamentarnih izbora, prema optužnici, planirali i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Prema stavu Tužilaštva cjelokupnu organizaciju akcije početkom 2016. godine osmislila su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, za koje se osnovano sumnja da su agenti ruske kontraobavještajne uprave GRU. Njima se  sudi u odsustvu jer su nedostupni crnogorskim organima gonjenja. Glavnu podršku nasilnog rušenja državnog ustrojstva na parlamentarnim izborima prošle godine ruski agenti imali su, kako se navodi u aktu Tužilaštva, od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića koji su se takođe našli na optuženičkoj klupi.  Tužilaštvo Mandića tereti da je imao zadatak da vrbuje članove kriminalne organizacije, prenosi uputstva i naredbe organizatora  dok je Knežević trebao da organizuje proteste ispred Skupštine. Među optuženima su i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, koji su optuženi da su pomagali Rusima u pripremi terorističkog plana. Srbija je odbila njih dvojicu da izruči Crnoj Gori. Ključni svjedoci Tužilaštva, Mirko Velimirović sa Kosova i Aleksandar Sinđelić iz Beograda, otkrili su tužilaštvu namjere grupe. Velimirović je uslovno osuđen, a Sinđeliću je dodijeljen status svjedoka saradnika.  

Priznanjem do manje kazne

Ukoliko Bratislav Dikić odluči da prizna krivično djelo koje mu se stavlja na teret, njegovo priznanje se mora ocijeniti u sklopu sa ostalim dokazima koji su u spisima predmeta, pojasnio je za Pobjedu advokat Lazar Aković. On je kazao da zakon ne dozvoljava mogućnost da optuženi u fazi vođenja sudskog postupka može zaključiti sporazum o priznanju krivice. - Ukoliko Dikić odluči da prizna, njegovo priznanje prilikom donošenje eventualno osuđujuće presude će se ocijeniti kao značajna olakšavajuća okolnost prilikom odmjeravanja visine kazne – kazao je advokat Aković. Dikićevo priznanje, prema njegovom mišljenju, može da dovede do eventualno novih relevantnih dokaza koji bi mogli da utiču na eventualno presuđenje.

Pritisci već počeli: Petronijević se požalio ruskom Sputnjiku!

Obrt na suđenju za pokušaj terorizma i Dikićevo otkazivanje punomoćja braniocima izazvalo je istog dana reakciju advokata Gorana Petronijevića koji se juče požalio – ruskom Sputnjiku. Petronijević nije, navodno zbog ,,obaveze povjerljivosti“ da potvrdi da je došlo do sukoba mišljenja njega i Dikića, ali je aludirao da je bivši komandant srpske Žandarmerije promijenio iskaz zbog toga što je bio ,,izložen neverovatnim pritiscima“. Možda je koincidencija, ali je svakako zanimljivo: Dikićev advokat, kojeg je svjedok saradnik Sinđelić optužio da ne brani srpskog generale nego Ruse, prvu izjavu dao je za – ruski medij, pokušavajući da svog dojučerašnjeg klijenta Bratislava Dikića predstavi kao čovjeka koji je zastrašen podlegao pritiscima.

Portal Analitika