Crna hronika

Dikić: Sinđelić mi jeste pomenuo upad u Skupštinu; Medojević: Pazi šta pričaš

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora minule godine, prekinuto je jer je sud ocijenio da su okrivljenom Bratislavu Dikiću upućene prijetnje od strane advokata odbrane. Nakon završetka saslušanja svjedoka saradnika na red je došlo davanje primjedbi na iskaz. Dikić je tokom svog izlaganja kazao da ga je pominjanje navijača podsjetilo da mu je Sinđelić na trećem sastanku kazao - ''Ovi naši planiraju nakon protesta da uđu u skupštinu. Ne brini se neće biti nasilja oni će to kao navijači da se poguraju samo''. Tokom Dikićevog iskaza advokat Nikola Medojević je kazao - ''pazi šta pričaš'', nakon čega je današnje ročište prekinuto.
Dikić: Sinđelić mi jeste pomenuo upad u Skupštinu; Medojević: Pazi šta pričaš
Luka Đurić
Luka ĐurićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Tok suđenja:

11:50 Suđenje je prekinuto, nastavlja se 31.01. u 9 časova.

11:46 Nikola Medojević je kazao da mu nije bila ni najmanja namjera da prijeti optuženom.

''Ja sam branilac 20 godina, nije mi bilo ni na kraj pameti da prijetim, to sam čak rekao i poluglasno u procesnom smislu. Jedino sam htio da uputim na proces, da se radi o primjedbama a ne o dopuni odbrane'', kazao je Nikola Medojević.

11:44 Advokat Dražen Medojević je kazao da nema potrebe da se ovo doživljava kao prijetnja.

''Nema mjesta za dramu. U tom trenutku je kolega Nikola Medojević u procesnom smislu dao sugestiju. Van pameti je to doživjeti kao prijetnju'', rekao je advokat Dražen Medojević.

11:40 Nakon pregleda snimka sutkinja Mugoša je prekinula današnji pretres, jer se na snimku čulo da Dikiću advokat Nikola Medojević kaže ''pazi šta pričaš''.

Prije prekida javio se Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da se upućuju prijetnje.

''Ovdje se prijetilo tužilaštvu, a sada čujemo da se prijetilo i Generalu Dikiću. Ok, on ne želi da kaže ko je rekao, ali vas molim da ovo prekinete'', kazao je Katnić.

11:38 Sutkinja Mugoša je kazala da se čulo, dok je Dikić govorio, da mu se neko od advokata obratio i kazao da vodi računa šta govori, na šta je on odgovorio - Ko da vodi računa. ''Ko vam se obratio'', pitala je Mugoša.

''Tačno je da mi se neko od branialca obratio i ja sam to čuo, zato sam i rekao da ja samo govorim istinu'', kazao je Dikić.

11:10 Sud je dao pauzu od 20 minuta.

11:05 Optužena Branka Milić smatra da svjedok saradnik nije ništa rekao o osnovnim elementima KO.

''Svjedok saradnik ništa nije rekao o osnovnim elementima koji su potrebni da bi se nešto smatralo kriminalnom organizacijom. On je pričao neku svoju priču koju je u svojoj glavi sklopio, kao agent provokator, što je njegova funkcija u ovom predmetu'', rekla je okrivljena Branka Milić.

''Smatram da je ovo kafkijanski proces'', dodala je Milić.

10:57 Dikić je dodao da nije izvršio krivično djelo, ali da se lično smatra krivim.

''Tačno je da Sinđelić ne poznaje ovdje prisutnu Hristić Kristinu. Ona je ovdje nepravedno optužena, ona ne zna ama baš ništa i ona nije znala da ću ja da govorim na tom protestu. Poštovani sude nijesam izvršio djelo za koje sam optužen, ali moralno i lično sebe smatram krivim što sam sebe u ovu situaciju doveo'', kazao je Dikić.

10:53 ''Tačno je da nisam znao da postoje ključevi i tačno je da nisam znao da postoji oružje, da sam znao ne bi ni učestvovao. Tačno je da nisam bio upoznat sa postojanjem Rusa. Takođe je istina da nikada nismo komunicirali šiframa. Iskreno se ne sjećam da mi je poslao neku poruku sa šifrom'', kazao je Dikić.

10:48 Dikić je pomenuo da je Velimirović Mirko pomenuo DF.

''Prilikom mog preuzimanja telefona, što sam već objasnio kroz svoju izjavu, jedini put se pominjalo ime neke političke organizacije. Velimirović je te noći bio potpuno nerazuman, ali se sjećam sada da mi je kazao nešto tipa - Rekao mi je Sinđo da ti se obratim u vezi nekog skupa DF-a. To je bio jedini put da se nešto tako pomenulo'', kazao je Dikić. Okrivljeni Dikić je potvrdio da nisu imali dogovor da se on slika ispred Skupštine i da mu šalje fotografije kao i da on nije razumio da treba da čuva ikakve ljude.

10:44 Komentar na iskaz Sinđelića ima i okrivljeni Bratislav Dikić.

''Sinđelić je iznio u svom svjedočenju da će protest protiv NATO-a biti u nedjelju nakon izbora što je istina ali je on meni rekao prvo subota ili nedjelja pa tek na trećem viđenju potvrdio za nedjelju. Ja se ne sjećam da je meni Sinđelić pominjao nazive političkih organizacija, ali je pominjao opoziciju i lidere opozicije i da oni stoje iza protesta. Svjedok saradnik se u njegovom iskazu ne sjeća da je meni govorio da ću biti govornik na protestu protiv NATO-a, čega se ja odlično sjećam i šta sam već detaljno objasnio kroz svoju izjavu. Što se tiče nasilnog ulaska u Skupštinu, Sinđelić jeste rekao nešto u jednoj rečenici na trećem viđenju, negdje na našem rastanku. Ponavljam nije imenovao političke grupacije već samo lidere. On je kazao nešto tipa - Generale ovi lideri opozicije planiraju da nakon našeg protesta uđu u Skupštinu. To je rekao kroz šalu. Ja sam tu reagovao i kazao da neću da učestvujem zbog nasilja. On je kazao ma smiri se neće tu biti nasilja, oni će kao navijači na utakmici da se poguraju i da uđu. Tek sam se kasnije sjetio kako ste pomenuli navijače'', kazao je Dikić.

10:31 Glavni specijalni tužilac je kazao da je svjedok saradnik iznio svjedočki iskaz u vezi onoga što je znao, da je iskaz bio detaljan i da nemaju primjedbi.

''Saslušanje ovog svjedoka saradnika traje tri mjeseca. Ovo je išlo u pravcu ozbiljnog kršenja zakonske norme. Nisu vršene provjere u vezi krivilčnog djela nego svega ostalog. Pitali su da li mu je đed Alija ili ko li već, da li je bio kod mosta ili ne, a nisu pitali ništa u vezi ovog krivičnog djela.

Uz znanje ovog svjedoka je viđeno da je bila formirana kriminalna organizacija od strane Eduarda Šišmakova koji je oficir ruske službe i to glavne uprave. Vršene su provjere i svjedok je govorio da je sa njim putovao u Moskvu da mu je Edi uplatio novac i vršena je provjera putem uplatnica.

Takođe vršene su provjere o tome sa kim je bio, sa kim je razgovarao, kako su kominicirali i utvrđeno je da je iskaz tačan. Izvršene su provjere i na njegove druge iskaze o formiranju grupe i kriminalnih namjera. Tužilaštvo ima i druge dokaze koje smo predstavili i koje ćemo predstaviti'', kazao je Katnić.

10:26 Sud nije dozvolio da se odgovori na pitanja da li je istina da su ga ruski kozaci izbacili kada su saznali da nije kršten, da li je istina da je izbačen iz škole te da ima samo četiri razreda osnovne kao i da li je istina da je razgovarao sa čovjekom koji mu se javio sa ''aljo aljo'' upadljivim albanskim akcentom.

10:24 Čađenović je dalje pitao da li je istina da su pojedina udruženja u Srbiji odbila da imaju saradnju sa svjedokom saradnikom zbog njegovom mješovitog nacionalnog porijekla.

''To je apsolutno netačno i molim vas da spriječite ovaj način pitanja jer su ovo čiste uvrede'', kazao je Sinđelić. Svjedok saradnik je odgovarajući na dalja pitanja kazao da mu Edi nije kazao da baterija specijalnog telefona traje četiri godine i da je istina da se plašio od Edija jer su pojedini ljudi koji su sarađivali sa njim nestajali.

10:17 Okrivljeni Mihailo Čađenović je pitao da li svjedok saradnik zna da je Paja šifrovano ime za Mirka Velimirovića u agenciji za nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

''Apsolutno netačno njega znaju svi kao vojvodu Paju na četničkim skupovima'', kazao je SInđelić.

10:10 Tužilaštvo nema novih dokaznih predloga.

''Ja sam u mogućnosti da se sada izjasnim na dokazne predloge koji su iznijeti od strane kolega odbrane na prethodnom pretresu. Ipak zbog svestrane analize ja bih zamolio sud da to uradim na narednom glavnom pretresu pa bih onda sve zajedno. Koliko mi se čini dosta se dokaznih predloga se ponavlja pa samo radi sistematizacije'', kazao je Specijalni tužilac Saša Čađenović.

10:00 Dikić je zadržao pravo da se naknadno izjavi vezano za predloge njegovih ranijih branilaca, jer mu je potrebno vrijeme da se konsultuje sa novim advokatom.

9:46 Advokat Miroje Jovanović se javlja sa dopunom predloga te traži od suda da saopšti podatke o udruženjima u Srbiji koja se pominju u ovom slučaju. Jovanović dalje predlaže da sud ispita detalje o telefonskim brojevima koji se navode u izvještaju vjeptaka Boljevića.

9:39 Advokat Dražen Medojević je pojasnio zbog čega odbrana traži da se Nebojša Medojević sasluša.

''Svjedok saradnik je u više navrata pomenuo Nebojšu Medojevića. Predlažem da se on sasluša i ispita odakle njemu saznanja da Sinđelić kod sebe ima 100.000 eura. Takođe svjedok saradnik je pominjao da je Medojević poslao dva naoružana vozila da ga ubiju, pa da se Medojević izjasni i na te okolnosti'', kazao je advokat Medojević.

9:32 Advokat Radosavljević traži da se obavi uvid u spise srpske BIA o kontaktima Sinđelića sa nekim licima u Srbiji, među njima i onima koji se pominju u ovom predmetu, uključujući ruske državljane Šišmakova i Popova. 

''Tražimo da sud zatraži izvještaj o tome gdje se nalazi novac, koji je navodno predat sužbenicima BIA'', rekao je Radosavljević.

9:26 Bulatović je zatražio da se od stručnih lica sa PMF-a traži izjašnjenje kako bi se to izjašnjenje uporedilo sa tvrdnjama vještaka Boljevića o baterijama na mobilnim telefonima marke Lenovo.

Advokat je takođe tražio da se u cilju utvrđivanja okolnosti na dan izbora saslušaju tadašnji ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović kao i da se salušaju Predrag Bulatović, Nebojša Medojević i Slaven Radunović jer su pominjani kroz ovaj postupak.

9:18 Advokat Nikola Bulatović predložio je da se napravi uvid u spise predmeta Vojnog suda u Nišu i Županijskog suda u Vukovaru, kako bi se utvrdio kredibiltet svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

''Takođe tražimo i uvid u zahtjev Hrvatske za izručenje Sinđelića. Radi provjere psihičkog stanja svjedoka-saradnika tražimo uvid u medicinsku dokumentaciju, kao i da se na osnovu njegovog pregleda provede vještačenje njegovog psihičkog stanja, tim prije što se u tim predmetima pominju dijagnize poput šizofrenije i paranoje . Radi utvrđivanja Edija saglasan sam da se za to lice pribave od Rusije lična dokumenta'', rekao je Bulatović. 

9:08 Okrivljeni Dikić je na početku ročišta kazao da je saglasan sa advokatom koji mu je dodijeljen, da je popričao sa njim i da mogu nastaviti suđenje.

9:05 Suđenje je počelo, a sa optuženičke klupe danas su prisutni: Bratislav Dikić, Srboljub Đorđević, Kristina Hristić, Brana Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Mihailo Čađanović. Suđenju prisustvuju branioci optuženih, Glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i Specijalni državni tužilac Saša Čađenović, te svjedok saradnik Saša Sinđelić.

Suđenju ne prisustvuju Mandić Andrija i Knežević Milan koji su udaljeni do kraja ispitivanja svjedoka saradnika.

Jučerašnje suđenje je odloženo jer je optuženi Branislav Dikić otkazao punomoćje svojim advokatima. Dikić je na jučerašnjem suđenju saopštio da je otkazao punomoćje advokatima, navodeći da su ga do sada branili bez naknade, ali da je u međuvremenu došlo do nerazumijevanja, te da traži od suda da mu dodijele branioca po službenoj dužnosti.

Dušan M. Jovović je novi advokat koji će braniti Bratislava Dikića, okrivljenog da je učestvovao u pokušaju terorizma za vrijeme parlamentarnih izbora 2016. Godine.

Advokaticu Ninu Jovićević je Viši sud juče dodijelo Dikiću po službenoj dužnosti, ali je ona odustala od predmeta te je naknadno dodijeljen Jovović.

 

Portal Analitika