Kultura

Šoškić: Doprinosimo afirmaciji pozorišta u Podgorici

Izvođenjem dokumentarno-pozorišne predstave „Jami distrikt“ reditelja Kokana Mladenovića, u KIC-u „Budo Tomović“ večeras počinje treće izdanje manifestacije kamernih pozorišnih ostvarenja „Makado“. - Podgoričani će vidjeti četiri kamerna dramska ostvarenja iz Crne Gore i jednu gostujuću predstavu. Predstave će se izvoditi na sceni Dodest koja je inspirativan ambijent za izvođenje kamernih teatarskih formi. Nakon predstave Kokana Mladenovića koja je na programu večeras, sjutra u dnevnom terminu će biti predstavljen autorski projekat Davora Dragojevića „Vrijeme je za magiju“ koji je namijenjen djeci starijoj od tri godine. Večernji termin od 20 sati rezervisan je za autorski projekat Harisa Burine „Tako je govorio Lepi“ sarajevske „Heft“ produkcije. Potom slijedi gostovanje Kulturnog centra „Nikola Đurković“ iz Kotora. Njihova predstava „Gospodin Foka“ na programu je  u nedjelju. Makado će zatvoriti predstava „Krivica“ kolašinskog „Korifej teatra“, u ponedjeljak. Prvenstveno zbog izbora predstava, uvjeren sam da će naša manifestacija privući pažnju javnosti - kaže urednik dramskog progama KIC-a Zoran Šoškić.
Šoškić: Doprinosimo afirmaciji pozorišta u Podgorici
PobjedaIzvor

POBJEDA: U više navrata govorili ste da je jedan od presudnih momenata za nastanak menifestacije „Makado“ pokušaj očuvanja duha Dodesta. Koliko u tom uspijevate? ŠOŠKIĆ: Ako znamo što je Dodest značio i što još uvijek znači kao važan signal u kolektivnoj memoriji, nezahvalno je to komentarisati. Ipak, treba reći da u nečemu uspijevamo. Recimo da na konkretan način doprinosimo afirmaciji pozorišnog izraza u Podgorici, da publici nudimo kvalitetne programe, da je Makado smotra recentnih kamernih pozorišnih ostvarenja koja otvara mogućnost da konstatujemo domete tog teatarskog oblika u našoj sredini. To nijesu dometi koje treba zanemariti.

POBJEDA: Saradnja dramskog i filmskog programa KIC-a „Budo Tomović“ prethodnih godina je rezultirala ciklusima „Pozorište na filmu“. Što da očekujemo u nastavku te priče?

ŠOŠKIĆ: Februar će biti u znaku istraživanja odnosa pozorišta i sedme umjetnosti. Na početku ciklusa o toj interesantnoj temi govoriće dva relevantna gosta uz učešće medijatora. Biće prikazana tri poznata filmska ostvarenja u kojima je pozorište mjesto na kom se odigrava radnja i u kojima se preispituju kreativne i životne dileme junaka – dramskih pisaca i glumaca. U okviru diskusije o filmovima tematizovaćemo meduzavisne odnose i estetska preplitanja dva medija umjetničkog izražanja.

POBJEDA: Planirate li programsko unapređenje manifestacije Dani Dodesta?

ŠOŠKIĆ: Da. Nastavićemo da afirmišemo pozorišnu radionicu Dodesta čiji rad svake godine rezultira premijernim scenskim projektom. Ove godine na Danima Dodesta prikazaćemo projekte nastale u ranijem periodu. To je način da publiku podsjetimo na značaj djelovanja scene Dodest kao žive pozorišne laboratorije u kojoj su iskustva sticale generacije značajnih pozorišnih stvaralaca. Planirana su i gostovanja umjetnika koji su karijeru započeli u Dodestu, tematske izložbe i panel diskusija.

Portal Analitika