Politika

Duković: Mediji da paze što objavljuju

Inicijativa koju će DPS u narednom periodu uputiti Vladi, da se uradi zakon koji bi sankcionisao objavljivanje lažnih vijesti u medijima, opravdana je i predstavlja apel vlasnicima portala i medijskih kuća da obrate pažnju šta objavljuju – kaže za Pobjedu Halil Duković, član Predsjedništva DPS-a i predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode.
Duković: Mediji da paze što objavljuju
PobjedaIzvor

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista je, na sjednici u srijedu, odlučilo da inicira Vladi izradu zakonske regulative kojom će se, kako je saopšteno, sankcionisati širenje lažnih vijesti putem medija. Kako se navodi u saopštenju, zakonska regulativa biće u skladu sa najboljom praksom razvijenih evropskih zemalja i članica NATO-a. Duković je, na pitanje šta je povod za ovakvu inicijativu, rekao da ga „ne treba dodatno objašnjavati, jer je svima poznat“.

- Portali objavljuju svašta i vrijeđaju. Da bismo zaštitili svakoga od neistina i provokacija, jer svako može da se nađe u toj situaciji, pokrenućemo inicijativu da Vlada sagleda, prije svega, da li je moguće uraditi zakon koji će sankcionisati objavljivanje lažnih vijesti.

Ako jeste, tražićemo da pokrene inicijativu za donošenje tog zakona – rekao je Duković. Prema njegovim riječima, nedavni slučaj smrti djevojčice u Podgorici nije konkretan povod za podnošenje inicijative, nego, kako je kazao, u pitanju su „mnogi drugi slučajevi“.

Duković je, na pitanje da li bi se usvajanje takvog zakona moglo doživjeti kao ograničavanje slobode medija, rekao da to ne bi bilo ugrožavanje medijske slobode. - Smatramo da su mnogi sadržaji koji se objavljuju na portalima nešto što odudara od savremenog evropskog pogleda koji gaji Crna Gora – dodao je Duković.

Prema njegovim riječima, inicijativa će biti upućena uskoro, nakon čega Vlada treba da formira radnu grupu koja će sagledati iskustva iz okruženja, pa tek onda da uradi prijedlog i procesuira ga Skupštini.  

Portal Analitika