Košarka

Kalates junak PAO-a

Košarkaši Panatinaikosa pobijedili su Žalgiris na domaćem terenu u OAKA areni sa 93:92 u 20. kolu Evrolige.
Kalates junak PAO-a
Portal AnalitikaIzvor

Panatinaikosu je pobjedu u posljednjoj sekundi produžetka sa zvukom sirene donio Nik Kalates, koji je u prodoru pobjegao srpskom košarkašu Vasiliju Miciću.

Jedan od najdužih mečeva u istoriji Evrolige Kalates je riješio tek trećim pogotkom iz 13 šuteva, jer tokom meča nije mogao da pogodi gotovo ništa.

Najefikasniji su kod pobjednika bili upravo Kalates, Markus Denmon i Lukas Lekavičijus sa po 14 poena, dok je na drugoj strani najbolji bio Kavalijauskas sa 21 i Vajt 17 poena. Micić je upisao šest poena uz pet asistencija.

Panatinaikos je tokom čitavog meča bio bolji. Da kod kuće sa njima neće biti šale potvrdio je Markus Denmon dvijema trojkama već na početku utakmice kada je Panatinaikos napravio prvu razliku 10:3.

Žalgiris se održavao na prihvatljivoj razlici od pet, šest poena svega pet minuta. Markus Denmon je u prvoj četvrtini nastavio da rešeta sa spoljnih pozicija, a Panatinaikos već do kraja prve dionice ulazi s dvocifrenom prednošću 29:17.

Slično kao i u prvoj četvrtini, u drugoj se Žalgiris držao nekih pet minuta poslije čega je uslijedio pad koncentracije. Iskoristio je to Kej Si Rivers da postigne trojku za +14 (35:21), a nakon koša Vujukasa PAO je imao i svih 20 poena prednosti 43:23.

Žalgiris je potom zaigrao bolje i već do poluvremena smanjio na deset poena, 47:37. Odbijali su igrači Šarunasa Jasikevičijusa da se predaju u nastavku osokoljeni dobrom završnicom prvog dijela igre.

Takav pristup im je donio izjednačenje poslije poena Aksela Tupana nešto manje od četiri minuta prije kraja treće četvrtine, 53:53.

Ekipe su do kraja odigrale poen za poen i u četvrtu četvrtinu se ušlo sa poenom prednosti za Panatinaikos 59:58.

Najuzbudljiviji dio igre viđen je baš u ovom periodu i produžetku. Prvo je Singlton trojkom za 71:64 naizgled trasirao put PAO-u do pobjede na šest i po minuta do kraja. Nije tako mislio i Kavalijauskas koji je ušao u mini-seriju i vratio svoj tim u igru uz pomoć Pangosa.

Žalgiris je na minut i po do kraja uspio da povede 79:76, a trojka Pangosa iz ćoška poslije čeonog auta je djelovala kao hladan tuš za sve u areni. Kej Si Rivers je uzvratio trojkom, Tupan je promašio jedno slobodno bacanje i otšlo se u produžetak.

U produžetku je za minut i po tim iz Kaunasa napravio seriju 7:0 i opet nije bilo dovljno za pobjedu. Ušlo se u neizvjesnu završnicu u kojoj je PAO bio skocentrisaniji, Nik Kalates je prodorom i košem sa zvukom sirene pogodio, a PAO je upisao 13. pobjedu i nalazi se na petom mjestu, dok je mjesto ispod Žalgiris.

 

Portal Analitika