Svijet

Volimo vašu zemlju

Američki predsjednik Donald Tramp i britanska premijerka Tereza Mej sastali su se tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu i saglasili se da SAD i Velika Britanija imaju "posebnu vezu".

Volimo vašu zemlju
N1Izvor

Tramp je pokušao da demantuje navode da se ne slaže dobro sa Terezom Mej i istakao da njih dvoje imaju "zaista odličnu vezu iako pojedne osobe baš i ne vjeruju u to", što je nazvao lošom glasinom koju namjerava da "ispravi", prenijela je agencija AP.

Tereza Mej je kazala da se "posebna veza" između Vašingtona i Londona nastavlja. Američki predsjednik je najavio znatan porast trgovine između SAD i Velike Britanije poslije razgovora sa Mej, javio je BBC.

BBC dodaje da je Tramp takođe rekao Terezi Mej: "Volimo vašu zemlju".

AP je prethodno naveo da se očekivalo da će razgovarati o ratu u Siriji, pokušajima SAD da izmijene iranski nuklearni sporazum i nuklearnoj prijetnji Sjeverne Koreje. Lideri SAD i Velike Britanije razmijnili su u 2017. kritike zbog Trampovih objava na društvenoj mreži Tviter.

Tramp je u novembru na Tviteru prosljeđivao antimuslimansku propagandu britanske ekstremne desnice, a početkom 2018. godine je otkazao posjetu Londonu tokom koje je trebalo da otvori novu američku ambasadu u Velikoj Britaniji. Tramp je odluku o otkazivanju posjete obrazložio "još jednom lošom odlukom" prethodnog američkog predsjednika Baraka Obame.

"Putovanje u London otkazujem zbog toga što nisam veliki fan administracije Obame, koja je prodala najljepšu ambasadu na najboljoj lokaciji u Londonu za 'kikiriki' i to da bi izgradila na udaljenijoj lokaciji novu, za 1,2 milijarde dolara", napisao je Tramp 12. januara na Tviteru.

Portal Analitika