Abiznis

Agrobudžet skoro 40 miliona eura

Vlada je danas usvojila Agrobudžet za ovu godinu, koji iznosi 39,95 miliona miliona eura.
Agrobudžet skoro 40 miliona eura
Mina businessIzvor

Kako je saopšteno nakon sjednice, u diskusiji je posebno naglašeno da je, u skladu sa strateškim opredjeljenjima Vlade, Agrobudžet za ovu godinu veći po opredijeljenom iznosu i obuhvatniji po kriterijumima i uslovima za dodjelu podrške.

Dokument, kako je pojašnjeno, sadrži prikaz konkretnih mjera agrarne politike za pružanje podrške poljoprivrednim gazdinstvima, udruženjima poljoprivrednih proizvođača i kooperativama.

„U cilju osiguranja dohotka poljoprivrednih gazdinstava, jačanja konkuretnosti crnogorske poljoprivrede, stvaranja boljih uslova života u ruralnim područjima, jačanja kapaciteta institucija, dostizanja EU standarda bezbjednosti hrane i jačanja sektora ribarstva“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je donijela i Program gazdovanja šumama za ovu godinu, za čiju realizaciju je Budžetom opredijeljeno 4,86 miliona eura.

„Programom su definisane mjere za gazdovanje šumama po obimu, vrsti i vremenu izvođenja, a sve sa ciljem obezbjeđivanja održivog gazdovanja i upravljanja ovim resursom“, kaže se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da predviđene mjere treba da podstaknu konkurentnost u šumarstvu, poboljšaju uslove životne sredine, a posebno da utiču na unapređenje kvaliteta života stanovništva na ruralnom području.

Vlada je donijela i Uredbu o izmjenama i dopuni uredbe o zahtjevima higijene za objekte i prostorije u kojima se proizvode male količine primarnih proizvoda za ishranu ljudi.

Uredbom se, kako je saopšteno, dodatno preciziraju zahtjevi i uslovi u cilju omogućavanja proizvodnje i prodaje hrane malim proizvođačima na sopstvenim gazdinstvima i isključivo od sopstvenih životinja i bilja.

„U skladu sa tim, mali proizvođači će moći nesmetano da prodaju određene male količine hrane na mjestu porijekla, na pijacama, sajmovima, izložbama i u objektima za prodaju na malo“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je propisan sveobuhvatni sistem bezbjednosti primarnih proizvoda, sa jasno definisanim obavezama i odgovornostima proizvođača, kao i visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi i zaštite interesa proizvođača.

Vlada je usvojila 16. kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju (EU), za period oktobar – decembar prošle godine.

Izvještaj obuhvata najvažnije događaje iz procesa pristupanja Crne Gore, koji se odnose na politički dijalog Crne Gore s EU,pregovore o pristupanju, informisanje javnosti o procesu pristupanja, aktivnosti skupštinskog Odbora za evropske integracije, sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usklađivanje zakonodavstva s pravnom tekovinom EU i Instrument za pretpristupnu podršku – IPA.

„Izvještaj je namijenjen članovima Odbora za evropske integracije, radi redovnog i sveobuhvatnog informisanja o procesu pregovora Crne Gore i razmjene mišljenja o aktuelnim temama i izazovima pregovaračkog procesa“, kaže se u saopštenju.

Usvojena je Informacija o potpisivanju pisama o namjerama između Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Francuske u oblasti policijske saradnje i sistema zaštite i spašavanja.

Na sjednici je utvrđena i Osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između vlada Crne Gore i Federacije svetog Kristofera i Nevisa o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i običnih pasoša i prihvatila tekst Sporazuma.

Foto: gov.me

Portal Analitika