Abiznis

Vujošević: U fokusu održiv i inkluzivan ekonomski rast

Vlada Crne Gore je na 59. sjednici usvojila Program ekonomskih reformi za Crnu Goru za period 2018- 2020. godinu.
Vujošević: U fokusu održiv i inkluzivan ekonomski rast
Portal AnalitikaIzvor

Koordinatorka radnog Tima za izradu Programa ekonomskih reformi Nina Vujošević nakon sjednice Vlade upoznala je javnost sa glavnim odrednicama dokumanta, istakavši da je Program ekonomskih reformi najvažniji dokument Crne Gore u ekonomskom dijalogu sa Evropskom komisijom i zemljama članicama EU, koji za cilj ima održiv i inkluzivan ekonomski rast i poboljšanje kvaliteta života svih građana Crne Gore.

„Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Program ekonomskih reformi za Crnu Goru  za period 2018- 2020. godina, kao najvažniji dokument Crne Gore u ekonomskom dijalogu sa Evropskom komisijom i zemljama članicama EU“- rekla je Vujošević.
Ona je naglasila da Program ekonomskih reformi sadrži makroekonomski okvir za srednjeročni period, kao i fiskalni okvir koji uključuje prateće mjere fiskalne politike i agendu strukturnih reformi sa strukturnim reformama u devet oblasti koje uključuju dvadeset prioritetnih reformskih mjera, shodno metodologiji Evropske komisije za izradu ovog dokumenta.

Vujošević je saopštila da je strateški razvojni cilj definisan PER-om održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti smanjenju razvojnog  jaza između Crne Gore i Evropske unije.

„Ono što je cilj ovog programa jeste nadogradnja ili nastavak onog što smo definisali kao cilj u strateškim razvojnim dokumentima i u Programu ekonomskih reformi u prethodnoj godini, a to je  održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti smanjenju razvojnog  jaza između Crne Gore i Evropske unije, odnosno koji će doprinijeti bržem rastu bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika, koji  je najvažniji pokazatelj životnog standarda, u prosjeku koji postoji u EU“- rekla je koordinatorka radnog Tima za izradu Programa ekonomskih reformi Nina Vujošević.

 

Portal Analitika