Svijet

Tramp pozvao Tursku da ograniči vojne akcije u Siriji

Predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je Redžepa Tajipa Erdogana da ograniči vojne operacije u Siriji i izbjegne rizik od sukoba sa američkim snagama.
Tramp pozvao Tursku da ograniči vojne akcije u Siriji
Tanjug/B92Izvor

Kako se navodi u saopštenju Bijele kuće, Tramp je tokom telefonskog razgovora prenio Erdoganu svoju zabrinutost da se eskalacijom nasilja u Afrinu, rizikuje da dođe do podrivanja zajedničkih ciljeva dvije zemlje u Siriji".

Tramp je pozvao Tursku da ograniči vojne akcije, kao i da izbjegne civilne žrtve i porast broja raseljenih osoba i izbeglica, navodi Rojters.

S druge strane, Erdogan je pozvao SAD da prekinu da snadbijevaju oružjem kurdsku miliciju u Siriji, saopštila je kancelarija turskog predsednika, prenosi AP.

Kako se navodi u saopštenju, Erdogan je Trampu rekao da je cilj vojne ofanzive Turske u sjeverozapadnoj enklavi Afrinu da se ona oslobodi od "terorističkih elemenata" i da se zaštiti nacionalna bezbjednost Turske.

Erdogan je, takođe, istakao važnost saradnje u borbi protiv terorizma, dodaje se u saopštenju.

Turska je u subotu pokrenula Operaciju "Maslinova grančica" i izvela vazdušne napade na kurdske "Jedinice za zaštitu naroda" (YPG), koje podržavaju Amerikanci, a koje Ankara smatra produženom rukom terorističke Radničke partije Kurdistana (PKK).

Portal Analitika