Kultura

Forum dobra platforma za saradnju slovenskih zemalja

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas na Cetinju sa direktoricom Foruma slovenskih kultura, Andrejom Rihter.
Forum dobra platforma za saradnju slovenskih zemalja
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku su prisustvovali i ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori, Nj.E. Mitja Močnik i predsjednik Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura Pavle Goranović.

Direktorica FSK Rihter izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim učešćem Crne Gore u ovoj međunarodnoj fondaciji koja pruža podršku i podstiče inovativnost i kreativnost slovenskih kulturnih područja. Ona je upoznala ministra Bogdanovića sa dosadašnjim aktivnostima i navela kako je uvjerena da će se odlična saradnja na realizaciji projekta nastaviti i u narednom periodu.

Bogdanović je istakao da Ministarstvo kulture snažno podržava misiju Foruma i naveo kako je on odlična platforma za još dinamičniju saradnju zemalja slovenskog područja.

Razgovarano je o projektu Sto slovenskih romana koji podstiče prevodilaštvo i književnu razmjenu između slovenskih naroda. Kako je naglasio ministar Bogdanović, Crna Gora se sa zadovoljstvom uključila i već danas je iz štampe izašao roman slovenskog pisca Draga Jančara “Podsmješljiva požuda”, kao prvi roman u ediciji preveden na crnogorski jezik.

Forum prepoznaje i značaj promocije kulturnog nasljeđa naših zemalja i dodjelom nagrade Živa za najbolju muzejsku praksu podstiče razmjenu znanja i iskustava u ovoj oblasti, saglasili su se sagovornici. Ministar Bogdanović je predložio da dodjela ove referentne nagrade u oblasti kulturne baštine 2019.godine bude organizovana u Crnoj Gori.

Bilo je riječi i o ostalim aktivnostima u okviru Foruma, kojima, kako je ocijenjeno,  zajedno upotpunjujemo koncept evropske kulturne raznovrsnosti.

Portal Analitika