Politika

Skraćenje mandata neka traže od odbornika

Dio opozicije treba od odbornika da traži skraćenje mandata u lokalnim skupštinama, što bi obavezalo predsjednika države na zakazivanje prijevremenih izbora, umjesto što vrše pritisak na njega da krši zakon, poručila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Marta Šćepanović.
Skraćenje mandata neka traže od odbornika
MinaIzvor

Komentarišući optužbe da je izjava predsjednika Filipa Vujanovića da nema zakonskog osnova da istog dana budu održani predsjednički i lokalni izbori u 12 crnogorskih opština „partijska direktiva“, ona je istakla da DPS ne utiče na rad bilo koje institucije.

„DPS, od kada postoji, kroz vršenje vlasti, obezbjeđuje uslove za samostalno funkcionisanje institucija, i ne utiče na rad bilo koje vlasti, ni izvršne ni sudske, niti na rad predsjednika države“, kazala je Šćepanović agenciji MINA.

Prema njenin riječima, dio opozicije i predstavnici nevladinog sektora, preko medija, „drsko i vulgarno vrše pritisak na predsjednika države da gazi zakon i da se održavaju izbori kad im po zakonu nije vrijeme, i da se predsjednik „politički dogovara“ o datumu održavanja izbora“.

„To je, zaista, vrhunsko licemjerje od onih kojima su puna usta vladavine prava, a na stranu što imaju pravnu argumentaciju na njima svojstven način – tumačim zakon kako mi politički odgovara u datom trenutku“, ocijenila je Šćepanović.

Suština je, kako je navela, da zakon poznaje institut skraćenja mandata kojim se predsjednik obavezuje na zakazivanje prijevremenih lokalnih izbora.

„Tako da, umjesto što od predsjednika traže i pišu mu da skrati mandate odbornicima u lokalnim parlamentima, nezakonitim zakazivanjem prijevremenih izbora, neka zatraže od odbornika skraćenje mandata u skupštinama, pa bi to obavezalo predsjednika na zakazivanje prijevremenih izbora“, pojasnila je Šćepanović.

Kako je kazala, očigledno je da to ne rade iz opravdane bojazni od rezultata.

„Jer će na lokalnim izborima proći isto kao sa predsjedničkim – sa ubjedljivim porazom. Sve mi se čini da se, kroz ovaj pritisak, na vrijeme pokušava obezbijediti alibi za debakl koji im slijedi na svim izborima“, zaključila je šćepanović.

Portal Analitika