Region

Osuđen bivši hrvatski obavještajni vrh

Čelnici hrvatske Vojne sigurnosno-obavještajne agencije prvostepeno osuđeni za krađe najmanje pet miliona kuna namijenjenih za isplatu doušnicima, javljaju hrvatski mediji.
Osuđen bivši hrvatski obavještajni vrh
Večernji listIzvor

Osuđeni su bivši direktor VSOA general-pukovnik Darko Grdić, njegov zamjenik Ognjen Preost i još dvojica službenika. Nepravosnažnom presudom zagrebačkog Županijskog suda Grdić i Preost su osuđeni na po tri godine zatvora, dok su sekretar kabineta direktora VSOA Zdeslav Ivanković i operativni oficir u kabinetu direktora Denis Lukinić dobili uslovne kazne. 

Načelnik Odeljenja za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost Tibor Mijo Kuljanić prvostepeno je oslobođen. Cio postupak je bio zatvoren za javnost, a javno su pročitane samo presude, bez obrazloženja. 

Optužnica tereti bivšeg direktora VSOA, njegovog zamjenika i još tri osobe da su od 2009. do 2012. iz budžetskih sredstava Agencije za posebne namjene nezakonito otuđili najmanje pet miliona kuna. 

U namjeri da prikriju nezakonitosti i izbjegnu krivično-pravnu odgovornost, dvojica optuženih su naredili uništavanje službene dokumentacije. S obzirom da drugi detalji nijesu javno dostupni, hrvatski mediji su ranije pisali da su bivši čelnici VSOA pod istragom od proljeća 2013. 

Navodno su Grdić i Preost pravdali isplate iz blagajne za posebne namjene nagradama i troškovima doušnika. Optužnica je podignuta u septembru 2013, a optuženi su tokom suđenja odbacili krivicu. 

General pukovnik Darko Grdić je bio na čelu VSOA od sredine 2008. do sredine 2012. kada je imenovan za glavnog inspektora odbrane. Sa te pozicije smijenjen je poslije svega šest mjeseci, a potom je otvorena istraga o nezakonitom trošenju sredstava. 

Od 2003. do 2007. bio je hrvatski vojni predstavnik pri NATO. Za doprinos oružanim snagama Hrvatske dobio je više odlikovanja i medalja.

Portal Analitika