Abiznis

Prodaje se imovina Prerade

Stečajna uprava Prerade, bivšeg pogona Kombinata aluminijuma (KAP), raspisala je danas tender za prodaju imovine po cijeni od 4,59 miliona EUR.
Prodaje se imovina Prerade
Portal AnalitikaIzvor

Predmet prodaje je nepokretna i pokretna imovina, koju čini Fabrika valjaonica sa livnicom trake, odnosno građevinski objekti sa zemljištem, pripadajućom infrastrukturom i opremom za proizvodnju livene aluminijumske trake iz tečnog metala, kao i Valjački stan za proizvodnju hladno valjane aluminijumske trake sa pripadajućom opremom. 

Zainteresovani mogu dostaviti ponude do 27. februara do 12 sati, dok je njihovo otvaranje zakazano za 2. mart u devet sati u prostorijama podgoričkog Privrednog suda.

Procijenjena vrijednost nije minimalno prihvatljiva, niti je obavezujuća ili opredjeljujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponuđene kupoprodajne cijene.

Imovina se prodaje u viđenom stanju, bez garancija kupcu i njegovog prava na naknadni prigovor i reklamaciju, dok stečajni upravnik ne odgovara za nedostatke na imovini koje kupac utvrdi nakon kupoprodaje.

Ponude mogu dostavljati preduzeća i građani koji po pozitivnim propisima Crne Gore imaju pravo kupovine predmetnih nepokretnosti. Kupac, kako je objašnjeno, može dostaviti ponudu koja će biti razmatrana i to za kupovinu ukupne imovine.

Ponuda, između ostalog, mora da sadrži puni naziv, sjedište i adresu preduzeća, njegovu djelatnost i reference, odnosno puno ime i prezime je dostavlja osoba, adresu stana, jedinstveni matični i broj lične karte ili pasoša.

“Takođe, ponuda treba da sadrži podatak o imovini za koju je potencijalni kupac zainteresovan, iznos ponuđene kupoprodajne cijene, kao i broj računa na koji će se napraviti povraćaj depozita u slučaju da se ponuda zainteresovanog ne prihvati”, navodi se u oglasu.

Ponuđači su dužni da uplate depozit od 200 hiljada EUR.

Uslovi za otvaranje ponuda biće ispunjeni ukoliko u predviđenom roku bude dostavljena makar jedna i ako najmanje jedan zainteresovani dođe na javno otvaranje.

Postupak sprovodi komisija koju imenuje stečajni upravnik, koji je istovremeno predsjednik komisije, uz prisustvo predstavnika ponuđača. Na osnovu zapisnika komisije stečajni upravnik će u roku od osam dana odlučiti o izboru najpovoljnijeg ponuđača i proglašenju kupca.

Ukoliko je jedan zainteresovani dostavio ponudu, stečajni upravnik može donijeti odluku da ga proglasi kupcem.

Za slučaj da je više njih dostavilo ponudu sa istim iznosom najviše ponuđene kupoprodajne cijene, prednost će imati ponuda koju dostavi renomirani proizvođač iz djelatnosti rudarsko-metalurškog sektora bez negativne reputacije u poslovima privatizacije preduzeća u rudarsko-metalurškom sektoru, sa najpovoljnijim kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim planom razvoja fabrike.

Ukoliko kupac odustane od kupovine imovine, stečajni upravnik za kupca može proglasiti drugog najpovoljnijeg ponuđača.

Ponude učesnika javnog nadmetanja ne obavezuju, što znači da on zadržava pravo da po tom oglasu ne proglasi kupca i da zbog toga ne snosi posljedice. 

Ukoliko stečajni upravnik proglasi kupca o tome će obavijestiti ostale ponuđače tri radna dana od njegovog proglašenja. Izabrani kupac dužan je da u roku od 30 dana od proglašenja kupca zaključi ugovor o kupoprodaji.

Nakon što kupac u cjelosti isplati kupoprodajnu cijenu, na kupca se prenosi pravo svojine na kupljenoj imovini.

Stečajni upravnik će bez odlaganja, a najkasnije u roku od dva dana od proglašenja kupca vratiti položeni depozit svakom ponuđaču čija ponuda ne bude prihvaćena.

Javna prodaja se proglašava neuspjelom ako u oglasom ostavljenom roku nije prispjela nijedna ponudu za kupovinu cjelokupne imovine.

Zainteresovani, uz prethodnu najavu, mogu razgledati imovinu Prerade, svakog radnog dana od osam do 14 sati, od objave oglasa do njegovog zatvaranja.

Stečajna uprava Prerade raskinula je kupoprodajni ugovor sa Unipromom, koji nakon četiri godine nije uplatio preostalih 1,1 milion EUR za kupovinu Valjačkog stana i Livnice za trake.

Uniprom biznismena Veselina Pejovića je bespovratno izgubio 400 hiljada EUR uplaćenih još 2014. godine na ime prve rate.

Pejović je 2014. godine ponudio 1,5 miliona EUR za Fabriku valjaonice sa livnicom trake.

Portal Analitika