Društvo

Podgorica je zeleni grad

Profesor Jan Gel, danski arhitekta, urbanista i vizionar, svjetski autoritet u oblikovanju i promociji korišćenja javnog prostora gradova u posjeti je Podgorici a sastao se danas sa gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem.
Podgorica je zeleni grad
Portal AnalitikaIzvor

„Podgorica je zeleni grad, ima mnogo parkova, drvoreda, dakle mnogo zelenih površina. Takođe me raduje i to je dobar način upravljanja, to što vidim da gradska uprava planira nove zelene površine. To je dobar pravac u procesu planiranja prostora. Stekao sam jedan pozitivan utisak o Podgorici. Možete biti veoma srećni što živite u ovakvom gradu, posebno jer nema velikih građevina, solitera koji mogu da naruše ono što mi zovemo pogled na nebo, jer je gradnja uglavnom na ujednačenom nivou“ rekao je profesor Gel, na sastanku sa Stijepovićem i ambasadorom Krajevine Danske Andersom Kristijanom Hougorom.

Gel je istakao da je očigledna opredijeljenost Podgorice u jačanju alternativnih vidova saobraćaja, posebno biciklističkih staza.

Ono što je dio na kome je potrebno dodatno raditi je javni prevoz, kaže Gel, kako bi se smanjio problem saobraćaje gužve, što je, po njegovim riječima, izazov sa kojim se suočavaju svi veći gradovi, ne samo Podgorica.

„Konpenhagen je najbolji grad za bicikliste i to je jedan od načina da se rastereti saobraćaj“ kaže Gel.

Po njegovim riječima, u strateškom planiranju prostora nije neophodno sva sredstva fokusirati na samo određene, skupe projekte.

„Kada govorimo o strategijama gradova, morate znati gdje želite da vidite svoj grad za pet, ili deset godina. Kada to znate, radite na promociji, to ne mora da bude nešto komplikovano i skupo, možete, kao Sidnej, stavljati postere na kojima piše da žele da povećaju broj biciklista u gradu kako bi postali zdravija sredina“ navodi Gel.

„Vidio sam obronke Morače i smatram da planovi ne bi trebalo da budu tako veliki i skupi. Rijeke i obale rijeka su važna mjesta u svakom gradu i posvećena rekreaciji“ naveo je Gel.

On je takođe istakao neophodnost vođenja određenih statistika o tome kako ljudi koriste grad, kako bi se ti podaci uzeli u obzir prilikom planiranja.

Stijepović je naglasio da je upravo građanin u fokusu rada gradske uprave.

„Što se tiče javnog prevoza, i mi smo prepoznali to kao dio na kome bi trebalo dodatno raditi, i očekujemo do kraja godine da ćemo izaći sa kvalitetnim rješenjima, od kojih je jedno i uvođenje elektronske karte“ rekao je gradonačelnik Stijepović. On je istakao zadovoljstvo što će Jan Gel svojim idejama pomoći u izradi Strategije razvoja Podgorice, kako bi na najbolji način sagledali šta dodatno možemo uraditi za naše građane.

Ambasador Danske Hougor je gradonačelniku Stijepoviću predložio da se u junu u Podgorici održi konferencija o pametnim gradovima, gdje bi teme upravo bile pametni prevoz, energestka efikasnost, zeleni gradovi, što je gradonačelnik Stijepović prihvatio.

Portal Analitika