Društvo

Epidemija malih boginja u regionu, kod nas opasnost od masovnog obolijevanja

Epidemija malih boginja u regionu dobija sve šire razmjere pri čemu vrh oboljevanja još uvijek nije dostignut. Iz Instituta za javno zdravlje upozoravaju da zbog nezadovoljavajućih stopa imunizacija u poslednjih par godina, kao i pada broja zaštićene predškolske djece, u Crnoj Gori postoje realne okolnosti da nakupljanje osjetljivih osoba i unos virusa morbila može dovesti do masovnijeg oboljevanja.
Epidemija malih boginja u regionu, kod nas opasnost od masovnog obolijevanja
Portal AnalitikaIzvor

"Na žalost, juče je registrovan i treći smrtni slučaj koji je povezan sa infekcijom virsom morbila u centralnoj Srbiji i to kod porodilje uzrasta 21 godine koja se od malih boginja liječila od 16. januara zbog teškog opšteg stanja sa kliničkom slikom morbila i komplikovanom upalom pluća. Uprkos intenzivnoj polisimptomatskoj terapiji i pored svih primjenjenih mjera liječenja do smrtnog ishoda je došlo na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra u Nišu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Od početka epidemije, kako navode iz Instituta, i zаključnо sа 22. januarom nа tеritоriјi Srbiје rеgistrоvаno je ukupnо 1255 slučajeva mаlih bоginjа. Nајmlаđа оbоljеlа оsоbа је uzrаstа mlađeg od dva mjeseca, а nајstаriја 60 gоdina. Nајvеći brој оbоljеlih је u uzrаsnim grupаmа mlаđim оd pеt i stаriјim оd 30 gоdinа pri čemu je preko 90% oboljelih nеvаkcinisаno, nеpоtpunо vаkcinisаno ili nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа.

"U Crnoj Gori je zbog epidemiološke situacije u regionu na snazi pooštren nadzor nad osipnim groznicama koji za cilj ima da pravovremeno otkrije i adekvatno „obradi“ sve osobe sa simptomima malih boginja odnosno – da ih laboratorijski i epidemiološki istraži kako bi se utvrdilo prijeklo i uzrok ospe. Sve zdravstvene ustanove i koordinatori nadzora su dobili smjernice za postupanje i istraživanje slučajeva kako bi se adekvatno i bez odlaganja reagovalo odmah nakon eventualnog otkrivanja eventualnog oboljevanja. Od početka godine istraživano je više sumnjivih slučajeva kod kojih je nakon laboratorijskih pretraga odbačena infekcija virusom malih boginja. Samim tim, u Crnoj Gori, od početka godine nije bilo registrovanih slučajeva obolijevanja od malih boginja niti rubele", kaže se u saopštenju.

Trenutna epidemiološka situacija kod nas je, kako je saopšteno, posljedica visokih obuhvata imunizacijama u ranijim godinama. Međutim, zbog niskih i nezadovoljavajućih stopa imunizacija u poslednjih par godina kao i pada broja zaštićene predškolske djece postoje realne okolnosti da nakupljanje osjetljivih osoba i unos virusa morbila može dovesti do masovnijeg oboljevanja.

"Zahvaljujući neodgovornim pojedincima i antivakcinalnim porukama kojima su iznosili iskrivljenu sliku o navodnoj bezazlenosti malih boginja i bespotrebnosti vakcina širom regiona, neodlučnost i strah se uvukao među mnoge naše roditelje koji su dugo odlagali vakcinaciju svoje djece. Svi antivakcinalni pokreti u regionu su utihnuli shvativši pravu opasnost malih boginja i stepen štete koju su nanjeli zdravlju svih a posebno najmlađih. Dužnost je i obaveza svih, posebno zdravstvenih radnika i medija, da se saopšti istinita informacija o vakcinama zasnovana na naučnim činjenicama kako bi svaki roditelj razumio značaj imunizacija, za svoje dijete i za onu djecu koja se ne mogu vakcinisati iz zdravstvenih razloga, dok je obaveza roditelja da poštuju strukui  zakonske propise te preuzmu odgovornost za zdravlje svoje djece i odvedu ih izabranom pedijatru kako bi se ona zaštitila vakcinama koje se propisuju za uzrast", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika