Društvo

Tražimo da se naša uloga ne marginalizuje i ne minimizira

Bez ekonomskog i profesionalnog dostojanstva svih zaposlenih nema suštinskog javnog servisa, ocijenjeno je danas iz Sindikata zaposlenih Radio i televizije Crne Gore (RTCG).

Tražimo da se naša uloga ne marginalizuje i ne minimizira
Portal AnalitikaIzvor

Navodi se da urušavanje profesionalnog i materijalnog dostojanstva zaposlenih traje godinama unazad.

„Ta situacija nema veze sa bilo kojim menadžmentom poimenice jer je jasno da se sličan obrazac nasleđuje - zavadi i vladaj jer je tako najlakše držati mogući otpor zbog lošeg položaja i nepravde pod kontrolom“, kaže se u saopštenju.

Sindikat zaposlenih RTCG podsjeća na mala primanja i nametanje teme o višku zaposlenih, dok istovremeno svaki novi menadžment dovodi novi broj zaposlenih.

„Bez kolektivnog ugovora, sa sistematizacijom koja je ljetos urađena ali je neprimjenljiva, sa zakinutim pravom na razliku u obračunu startnog dijela zarade, zakinuti u obračunu plata po još nekim osnovama, što traje od 2011-te , dočekujemo praznik koji nam se čestita, a da nam nije jasno šta to treba da proslavimo“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da bez ekonomskog i profesionalnog dostojanstva svih zaposlenih nema sustinskog javnog servisa.

„Mi koji smo unutra, mi koji proizvodimo program i koji smo podrska toj proizvodnji - mi smo javni servis. Javnost, domaća i međunarodna, to ovih dana prenebregava. Mi, zaposleni, kao jedan od temelja za izgradnju sustinškog servisa građana, tražimo da se naša uloga ne marginalizuje i ne minimizira“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, nijedan pojedinac ne može i ne smije biti od većeg značaja za Javni servis „nego što smo to svi mi zajedno“.

„Sloboda i nezavisnost Javnog servisa mogu se mjeriti slobodom zaposlenih da svoj posao rade bez pritisaka i revanšizma, ne samo onog koji dolazi spolja, nego, itekako, onim sa kojim se suočavaju unutra“.
„Na poštovanje naših profesija i našeg dostojanstva pozivamo sve - menadžment RTCG, Savjet RTCG, ostale medije, kolege, strućnu javnost, državu“, kaže se u reagovanju dostavljenom medijima, koje je potpisala predjednica Sindikata zaposlenih Javnog servisa Jadranka Drobnjak.

Ocjenjuje se da su zaposleni u RTCG godinama izloženi javnim osudama, blaćenju i etiketiranju koje nisu zaslužili.

„Zadatak sindikata, u budućem periodu, biće da pokažemo drugo, pravo lice RTCG, kuće u kojoj radi najveći broj čestitih i odgovornih ljudi, u bilo kojoj od profesija, ne samo novinarskoj. Oni koji našu kuću vide kao odskočnu dasku u građenju karijera i koji rade na jačanju ličnih imovinskih kartona neka sami prepoznaju poruku“, kaže se u saopštenju.

 

Portal Analitika