Abiznis

Granicu ne smijemo preći

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da je rast cijena od tri odsto na godišnjem nivou granica koju ne smijemo preći. Upozorava da se u Crnoj Gori ne može govoriti o inflaciji nego o indeksu rasta cijena, jer CBCG nema emisionu funkciju. 
Granicu ne smijemo preći
PobjedaIzvor

- Do tri odsto inflacije može biti i stimulativno za ekonomiju, ali ako se pređe ta granica teško se zaustavlja i ulazi se u veliki rizik - objašnjava Drecun, koji smatra da povećanje PDV-a na 21 odsto ne bi trebalo da značajno utiče na rast cijena.

Dostizanje inflacije od pet odsto, ističe, za ekonomiju koja ne emituje novac bila bi katastrofa.

- To bi bio pokazatelj mnogih slabosti u ekonomiji, ali ne smatram da ćemo dosegnuti tu granicu pod uslovom da se okrenemo jačoj supstituciji uvoza i jačanju realnog sektora odnosno smanjenju spoljnotrgovinskog deficita, prije svega preko poljoprivrednih proizvoda, gdje najbrže možemo da ostvarimo efekte - kaže ovaj analitičar i podvlači da ne treba poistovjećivati rast cijena sa inflacijom.

- Inflacija je kompleksna pojava, u kojoj je odnos ponude i tražnje samo jedan od elemenata koji utiču na njenu visinu. Kod rasta cijena u našoj ekonomiji cijena inputa je faktor na koji ne možemo da utičemo. Cijene mogu rasti i zbog negativnih očekivanja, kad se cijene zidaju na psihološkoj osnovi, što je teško kontrolisati - kaže Drecun.

Pobjeda

Portal Analitika