Društvo

Bez podrške države novine neće opstati

Vlada će nastojati da osnaži medijsku scenu, a i do sada se trudila da, shodno ekonomskim mogućnostima i svom institucionalno-sistemskom okviru, da prepozna, definiše i primijeni mogući okvir podrške za razvoj i održivost medija – rekao je za Pobjedu novoizabrani ministar kulture Aleksandar Bogdanović.
Bez podrške države novine neće opstati
PobjedaIzvor

On je istakao da su u Vladi svjesni važnosti pluralizma medija za razvoj demokratije, ljudskih prava i sveukupnog foruma javne debate.

Fond za medije

Danas se obilježava Dan novinara Crne Gore, a ministar Bogdanović, komentarišući činjenicu da je u nekim zemljama prepoznat model državnih fondova za pomoć medijima, prije svih štampanim, podsjeća da je Zakonom o elektronskim medijima iz 2010. godine definisano izdvajanje određenih sredstava za podršku produkcije komercijalnih emitera, a čiji je cilj očuvanje raznovrsnosti elektronskih medija u našoj zemlji.

 - Ekonomsko stanje medija traži kontinuirani dijalog koji treba da aktuelizuje prostore i mogućnosti održivosti pluralnog medijskog ambijenta – ocijenio je on. Jednoznačnih i jednostavnih odgovora, kako je istakao, ali ni uniformnih praksi nema.

 - U relacijama javnog i komercijalnog interesa treba realno situirati ovaj koncept - naveo je Bogdanović.

Generalni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović smatra da država ima obavezu da podrži sve medije.

Podrška

- Za razliku od ostatka svijeta, kod nas su svi mediji ugroženi zbog jako malog tržišta na kome rade i ostvaruju profit. Mi smo već imali fond za pomoć elektronskim medijima u medijskim zakonima iz 2002 godine. Još tada je bilo uočeno da je tržište medija neodrživo u Crnoj Gori bez formiranja određenog fonda koji bi ih štitio od potpune izloženosti mehanizmima tržišta. Zbog različitih razloga taj fond je prestao da postoji - podsjetio je Vujović.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika