Zanimljivosti

Novljani već pola godine obilaze svijet jedrilicom

Novljani, Damjan Vukićević i Bojan Aleksić već pola godine obilaze svijet na brodu, katamaranu. O ovakvoj avanturi, dvojica prijatelja su maštali još od djetinjstva. Upoznavanje različitih predjela, ali i život na moru, koji se  razlikuje od onog svakodnevnog, kopnenog je bila odluka za koju su se dugo pripremali.
Novljani već pola godine obilaze svijet jedrilicom
Ivona Drobnjak
Ivona DrobnjakAutor
Portal AnalitikaIzvor

"O ovakvom putovanju sam maštao godinama. Uvijek mi je bila želja da obidjem svijet brodom. Početak je bio u Francuskoj na Atlanskoj strani, pa smo se spustili oko Španije i Portugala i ušli u Mediteran. Mediteranom smo plovili sve do Crne Gore odakle smo krenuli ka Grčkoj. Poslije smo obišli Maltu i uputili se ka Moroku. Pripreme za sam prelazak Atlantika i Karibe smo odradili na Kanarskim ostrvima. Na Karibima smo obisli St. Luciju, St Vincent and the Grenadines, Grenadu i lokaciju na kojoj se sada nalazimo Curacao", priča Vukićević za Portal Analitika.

img-20180122-124746

Odlučili su se za katamaran, zbog veće udobnosti na sidrištu u odnosu na klasičnu jedrilicu. Katamaran “Dedalus” je dugačak 13,96 metara, širok 7,8 metara i dubok 2 metra. Ime je dobio po brodu iz jedne naučnofantastične serije. Ova jedrilica za porodična putovanja nema sportske performanse, već je predviđena za lagano krstarenje. Pipremljeni su za sve moguće situacije, te su pokriveni bezbjednosnom opremom, objašnjava Damjan. Jedan od najtežih momenata je bio rastanak sa porodicom.

"Teško mi je bilo onda kada sam se pozdravljao sa porodicom i prijateljima na Škveru u Herceg Novom. Takođe, jedna od teških situacija je kada nas je na početku uhvatilo nevrijeme u Biskejskom zalivu", objašnjava on.

Na put su ponijeli veliku količinu hrane i pića, koju i nabavljaju usput, a često i pecaju, pa zamrzivač uvijek drže punim ulova.

20180107-124003-1

"Nabavke hrane i pića nije problem, samo što na Karibima je sve dosta skuplje nego u Evropi. Zato smo i odradili veliku nabavku kada smo bili na Kanarskim ostrvima i planiramo da odradimo isto i u Panami jer smo čuli da su cijene namirnica u Pacifiku jos veće nego na Karibima".

Na putovanje im se sasvim slučajno pridružio i jedan mladi par iz Poljske.

20171126-082809-2

“Krenuli smo da odradimo odjavu kod policije i carine na Grenadi i uputimo se ka Kurasau. Tada nam je mladi par iz Poljske prišao i pitao da li mogu da nam se pridruže do sledeceg ostrva. Naravno, pokupili smo ih i sada ih ostavljamo na Kurasau da nastave svojim putem sa nekim drugim brodom”, pun je utisaka Bojan.

U sledećem dijelu putovanja, Novljani planiraju da posjete  Panamu, Galapagos, Uskršnje ostrvo, Pitkair, Francusku, Polineziju. U Crnu Goru planiraju da se vrate do septembra 2020. godine. 

Portal Analitika