Društvo

Naučni Forum u Trstu krajem sedmice

Ministarstvo nauke Crne Gore, u saradnji sa Međunarodnim institutom iz Trsta “Abdus Salam – ICTP”, organizuje Naučni forum pod naslovom ‘Forum on New International Research Facilities in South East Europe’, koji će se održati 25. i 26. januara 2018. godine u Trstu.
Naučni Forum u Trstu krajem sedmice
Portal AnalitikaIzvor

Forum je podržan od strane UNESCO-a, Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Evropskog društva fizičara i Međunarodne Fondacije za razvoj (FIT).

Na Forumu će biti više od 100 učesnika, među kojima su visoki predstavnici Evropske komisije (drugi čovjek Evropske komisije zadužen za istraživanje i inovacije, gospodin Robert Jan Smits), predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Evropskog društva fizičara (EPS), ESFRI, istaknuti predstavnici naučne zajednice (CERN-a, HIT-a, CNAO, GSI/FAIR, DESY…), kao i predstavnici naučne i poslovne zajednice Regiona.

Na Forumu će po prvi put naučnoj i političkoj javnosti biti predstavljeni finalni rezultati Idejnog rješenja za obje opcije Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

Na Forumu će pozdravni govor održati: Fernando Quevedo, direktor ICTP Instituta, Martin Krause, direktor Direktorata za Evropu u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), Meera Venkatesh, direktor Odjeljenja za fiziku i hemiju u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, David Lee, generalni sekretar Evropskog društva fizičara (EPS), kao i generalni direktor Direktorata za istraživanje i inovacije Evropske komisije gospodin Robert Jan Smits.

Nakon toga, prisutnima će se na Forumu obratiti ministarka nauke Crne Gore Sanja Damjanović koja će otvoriti diskusiju o novom projektu u regionu Jugoistočne Evrope i predstaviti prve pripremne korake i progres na političkoj i naučnoj sceni ostvaren tokom 2017. godine, a u cilju realizacije SEEIIST projekta.

Idejno rješenje prve opcije instituta, odnosno Četvrte generacije Sinhrotronskog izvora zračenja predstaviće predsjednik međunarodne komisije koja je autor ovog koncepta, Dieter Einfeld, nekadašnji tehnički direktor SESAME i ALBA projekta, dok će idejno rješenje o Hadronskoj kancer terapiji i istraživanju u biomedicini pomoću protona i težih jona predstaviti predsjednik druge grupe međunarodne komisije, prof. Ugo Amaldi, osnivač i predsjednik TERA Fondacije.

Podsjetimo, Crna Gora je inicirala jedan od najljepših projekata u duhu ‘Nauke za društvo’, a koji bi bio jedinstven u regionu Jugoistočne Evrope i znatno uticao na njegov razvoj, kao i omogućio da ovaj dio Evrope postane konkurentan. Inicijativu je prvobitno predložio profesor Hervig Šoper, nekadašnji generalni direktor CERN-a.

Cijeli Region je vrlo brzo prepoznao značaj i benefite, a zvaničnim potpisivanjem Deklaracije o namjeri u CERN-u 25. oktobra 2017. godine od strane osam zemalja, Inicijativa je transformisana u regionalni projekat.

Portal Analitika