Svijet

Turska nas obavijestila o operaciji "Maslinova grana"

Turska je unaprijed obavijestila Vašington o namjeri da pokrene operaciju protiv sirijsko-kurdskih snaga koje podržavaju SAD, izjavio je američki ministar odbrane Džejms Matis.

Turska nas obavijestila o operaciji "Maslinova grana"
N1Izvor

"Turska je bila otvorena. Oni su nas obavijestili prije nego što su pokrenuli letjelice da to namjeravaju da učine u dogovoru s nama", rekao je Matis novinarima. 

Matis je rekao da je Turska jedina članica NATO-a koja ima "aktivnu pobunu unutar svojih granica" i dodao da Ankara "opravdanu zabrinutost za bezbjednost", aludirajući na Radničku partiju Kurdistana (PKK) koja je zabranjena u Turskoj, a koja se decenijama bori protiv turske vlasti, prenio je Frans pres. 

Turska vojska je juče započela operaciju "Maslinova grana", i pokrenula vazdušne i artiljerijske napade na kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG) u oblasti Afrin, a danas je započela i kopnenu ofanzivu. 

Borci YPG bili su ključni partneri SAD u borbi protiv ekstremističke organizacije Islamska država i doprinijeli su protjerivanju boraca te grupe sa teritorije Sirije, uključujući iz uporišta Rake. 

Ankara pripadnike YPG smatra teroristima povezanim s PKK.  

Portal Analitika