Abiznis

Naplata bolja, dugovi koncesionara milionski

Tokom februara DRI će objaviti novi izvještaj revizije „Efikasnosti obračuna i naplate prihoda od korišćenja šuma“. Revizijom su obuhvaćeni Uprava za šume, Poreska uprava u dijelu obračuna i naplate koncesione naknade i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kao državni organ koji hijerarhijski ima vodeću ulogu u procesima upravljanja šumskim resursima.Treba sačekati usvajanje konačnog izvještaja da bi se saopštili rezultati revizije – kazao je u intervjuu Pobjedi senator DRI dr Branislav Radulović. Ističe da se na bazi utvrđenog stanja može reći da u 2017. postoji poboljšanje u odnosu na ranije godine, ali i čitav niz problema. 
Naplata bolja, dugovi koncesionara milionski
PobjedaIzvor

-Problemi će biti identifikovani, a subjekti revizije biće dužni da ih otklone i u roku od šest mjeseci od dana usvajanja konačnog izvještaja o tome obavijeste DRI. Naš kolegijum je usvojio prošle sedmice preliminarni izvještaj o reviziji uspjeha ,,Efikasnosti obračuna i naplate prihoda od korišćenja šuma“ i uputio ga Upravi za šume i Poreskoj upravi na izjašnjenje. Oni imaju rok od 15 dana za izjašnjenje na preliminarni nalaz nakon čega će DRI usvojiti konačan izvještaj. Očekujemo da će se ovaj proces završiti u toku februara, kada bi i konačan izvještaj bio objavljen na sajtu DRI. Ali, treba sačekati usvajanje konačnog izvještaja da bi saopštili detaljne rezultate revizijekaže Radulović.

POBJEDA: Kakva je realizacija preporuka koje je DRI dala tokom prethodnih revizija korišćenja šuma?

RADULOVIĆ: Za realizaciju preporuka iz ranijih nalaza DRI već sada može izreći pozitivnu ocjenu, primarno za resor poljoprivrede, koji je generalno ušao u ozbiljan proces reforme ukupnog gazdovanja šumama u Crnoj Gori. DRI je više puta revidirala oblast koncesija, pa je tako, između ostalog, 2014. izvršila reviziju „Prihoda budžeta po osnovu zaključenih ugovora o koncesijama“ i dala 20 preporuka i kontrolnu reviziju „Prihoda budžeta Crne Gore po osnovu zaključenih ugovora o koncesijama za korišćenje šuma“ 2016. kada je tretirano pitanje realizacije preporuka u oblasti šumarstva.

POBJEDA: Da li preliminarno možete saopštiti da li je došlo do povećanja naplate naknade za korišćenje šuma čija se površina, prema podacima Nacionalne inventure šuma, u posljednjim decenijama povećava zbog napuštanja tradicionalne poljoprivrede i pošumljavanja, što potvrđuju statistički podaci?

RADULOVIĆ: U 2016. iznos ukupno naplaćenih prihoda od korišćenja šuma, prem podacima Uprave za šume, iznosio je 5.932.492 eura, što je za 31,4 odsto više u odnosu na 2015. Samo za koncesionu naknadu za korišćenje šuma, prema podacima Uprave, u 2016. naplaćeno je nešto više od milion eura u odnosu na prethodnu godinu.

Prema preliminarnom nalazu DRI, nastavlja se trend porasta naplate prihoda od korišćenja šuma i u 2017, što je i dijelom posljedica realizacije ranije izdatih proruka DRI.

Konačne rezultate 2017. DRI će saopštiti nakon usaglašavanja sa dvije državne uprave i objaviti u konačnom izvještaju.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: M. Babović

Portal Analitika