Društvo

Zloupotreba tragedije

Od pretprošle srijede 10. januara do petka 19. januara tragedija jedne porodice otvorila je Pandorinu kutiju crnogorske zbilje i ukazala na brojne probleme s kojima se suočava naše društvo. 
Zloupotreba tragedije
PobjedaIzvor

Od siromaštva i beskrupulozne zloupotrebe socijalno ugroženih, besramne nezainteresovanosti, neznanja i birokratizma državnih službenika zaduženih za socijalnu pomoć, neodgovornog ponašanja civilnog sektora nespremnog da prizna vlastite greške i da se suoči sa posljedicama svojih (ne)namjernih dezinformacija i insinuacija, sve do medija koji su, još jednom, zarad tiraža posrnuli u senzacionalizam i politizaciju priče… Tu nije kraj – ovu tragediju visoki zvaničnik, šef Vladinog biroa za informacije, iskoristio je za zlonamjerni pokušaj blaćenja medija koji mu ne odgovaraju i kao priliku da im uputi javno upozorenje.

Sama za sebe, najbolje govori hronologija događaja:

Srijeda, 10. januar

Nevladina organizacija „Banka hrane“ saopštila, apelujući na ljude dobre volje, preduzeća i ustanove da pomognu Podgoričanki Marijani Bogavac, ,,koja nije u mogućnosti da prehrani svoju djecu, a sada je zadesila i tragedija – umrla joj je dvogodišnja kćer“.

– Znamo da je djevojčica imala šećer koji je naslijedila od oca, koji ih je napustio. Našli su je modru – napisali su u saopštenju.

Informacija ,,Banke hrane“ bila je jedina vijest o porodičnoj tragediji, data uz konotaciju o mogućim uzrocima smrti. Većina medija u Crnoj Gori bezrezervno je prenijela saopštenje ,,Banke hrane“.

Četvrtak, 11. januar

NVO „Banka hrane“ i LGBT forum „Progres“ organizovali potpisivanje peticije kojom se traži ostavka ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića.

- Usljed nemaštine i nebrige države, ukidanja jedinog izvora primanja samohrane majke Marijane, kao i loših i teških životnih uslova, dječiji život je prerano ugašen. Za ovu tragediju je odgovorna država, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja koje je ovu porodicu ostavilo bez ikakve zaštite i pomoći – piše u peticiji.

 * * *

Centar za socijalno staranje Podgorica saopštio da je porodica Marijane Bogavac bila korisnik prava na materijalno obezbjeđenje u periodu od 1. jula 2000. godine do 1. novembra 2002, kao i od 1. jula 2007. do 1. marta 2010. godine, kao potpuna porodica. U decembru 2015. odbijeni su zbog zakonskih prepreka - u intervjuu sa supružnicima utvrđeno da porodica ne ispunjava uslov za materijalno obezbjeđenje jer se suprug tada nije nalazio na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Saopšteno i da je od 1. januara 2016. Bogavac bila korisnica naknade koju je ostvarila po osnovu rođenja troje i više djece, u iznosu od 192 eura. Nakon ukidanja naknada nije podnijela zahtjev za materijalno obezbjeđenje porodice.

Krajem septembra 2017. Bogavac je zatražila jednokratnu novčanu pomoć koja joj je odobrena, ali novac nije preuzela sa blagajne Centra, saopštili su iz ove ustanove, ne navodeći zašto.

Saopšteno i da je suprug Marijane Bogavac, koji radi u inostranstvu, pomagao porodici.

* * *

Oglasio se ministar Kemal Purišić, koji je saopštio da je naložio da se u ,,slučaju Bogavac“ ispitaju sva postupanja ustanova koje pripadaju resoru na čijem je čelu.

* * *

Uveče, na Trgu nezavisnosti u Podgorici, organizovan je i protest sa kojeg je, takođe, poručeno da je država odgovorna za smrt djevojčice i tražena ostavka Purišića. Na protestu govorila i predsjednica ,,Banke hrane“ Marina Medojević (supruga jednog od lidera političkog bloka Demokratski front), kao i predstavnica žena koje se bore za vraćanje nadoknada majkama sa troje i više djece Željka Savković (aktivistkinja DF-a). Niko od organizatora protesta nije doveo u sumnju saopštenje ,,Banke hrane“ i objavljenu dijagnozu da je djevojčica imala šećernu bolest.

Niko iz državnih institucija nije se oglašavao povodom optužbi o odgovornosti države, saopštenih na protestu.

Petak, 12. januar

Inspekcija počela provjeru dokumentacije u podgoričkom Centru za socijalni rad.

* * *

U Domu zdravlja Podgorica i u Kliničkom centru počeli provjeru medicinske dokumentacije djevojčice.

 * * *

Televizija Prva objavila informaciju da je premijer Duško Marković naredio opsežnu istragu o eventualnim propustima državnih institucija i da je već utvrđeno da ih je bilo.

Subota, 13. januar

Pobjeda objavila informaciju da je porodica djevojčice, u srijedu u osam sati ujutro, pozvala Hitnu pomoć, a tim koji je na intervenciju stigao nakon 15-ak minuta samo je mogao da konstatuje smrt. Ustanovili su da je djevojčica bila mrtva znatno prije nego je upućen poziv, zbog čega je naložena obdukcija.

* * *

Tužilaštvo potvrdilo da je pokrenuta istraga o okolnostima pod kojima je dijete umrlo.

* * *

Vijesti objavile da im je predsjednica „Banke hrane“ Marina Medojević ranije kazala da je djevojčica ,,jela kada ima hrane, koju su dobijali iz Narodne kuhinje i da je Bogavac skupljala novac za insulin koje je dijete moralo primati jer je rođeno sa dijabetesom“.

Ponedjeljak, 15. januar

Dnevne novine objavile razgovor sa Marijanom Bogavac, koja je demantovala tvrdnje da je njeno dijete bilo dijabetičar i da je bilo neuhranjeno i gladno.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika