Politika

Da sačuvamo lidersku poziciju Crne Gore

Ambasador Bugarske Mladen Červenjakov napominje da je njegova zemlja još prije pola godine najavila da će Zapadni Balkan biti prioritet EU tokom bugarskog predsjedavanja EU i naglašava da visoki evropski zvaničnici uočavaju uspjehe u povezivanju regiona sa Unijom. 
Da sačuvamo lidersku poziciju Crne Gore
PobjedaIzvor

Prije pola godine smo rekli da će Zapadni Balkan biti prioritet za vrijeme našeg predsjedavanja EU, kao povezanost – transporta energije, digitalizacije itd. ali i kao evropska perspektiva za sve zemlje regiona. I već možemo vidjeti prve uspjehe - EU govori o Zapadnom Balkanu - i Mogerini, Han i Junker. Čak je i predsjednik Evropske komisije istakao datum pridruživanja - 2025, uzimajuć i u obzir moguć nost da se to može dogoditi ranije – istakao je Červenjakov u razgovoru za Pobjedu.

Bugarska je 1. januara ove godine zvanično preuzela šestomjesečno predsjedavanje Savjetom Evropske unije i ambasador Červenjakov kaže da će Zapadni Balkan biti prioritet Bugarske, te naglašava da tu strategiju podržavaju i druge države članice EU.

- Sastanak na nivou Evropska unija – Velika Britanija u maju u Sofiji bio je prvi u posljednjih 15 godina nakon Solunske agende. Pričali su o „balkanskom predsjedavanju“, ne samo o bugarskom. Imajuć i u vidu sljedeć e austrijsko i rumunsko predsjedavanje, može se reći da se ova situacija treba koristiti - ističe bugarski diplomata.

Kad je u pitanju Crna Gora, Červenjakov kaže da će se Bugarska maksimalno truditi da za vrijeme njihovog predsjedavanja EU, Crna Gora otvori još dva poglavlja pregovora - 8 i 17.

- Zašto ne i važno poglavlje 27 - Životna sredina - kako bi proces otvaranja poglavlja bio završen u ovih šest mjeseci. Jednako tako, bitno je započeti dijalog o mjerilima za zatvaranje poglavlja 23 i 24 - rekao je ambasador.

Regata i dva poglavlja

Govoreći o načinu pristupanja EU, Červenjakov kaže da zemlje kandidate treba vrednovati prema sopstvenim zaslugama - po „principu regate“ - umjesto pristupanja u paketu.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: D. Malidžan

Portal Analitika