Košarka

Pogođena "trica" odlučila o mojoj o karijeri košarkaškog agenta

Gost Darka Šukovića u "Živoj istini" bio je Miško Ražnatović, košarkaški agent i vlasnik agencije BeoBasket, jedne od najboljih u Evropi.
Pogođena "trica" odlučila o mojoj o karijeri košarkaškog agenta
Antena MIzvor

Ražnatović je pričao o vrlinama i manama svog posla kao i o tome šta ga veže za Crnu Goru, kao i kako je jedan šut za tri poena mogao uticati na to da danas ne bude košarkaški menadžer.

Miško Ražnatović najpoznatiji je košarkaški menadžer u Evropi. Vlasnik je agencije koja zastupa mnoge igračke i trenerske legende poput Vasilisa Spanulisa, Dude Ivkovića, Bože Maljkovića.

Sa naših prostora sarađuje, između ostalih sa, Dejanom Radonjićem, Duškom Vujoševićem a kroz cijelu karijeru brine i o Nikoli Pekoviću. BeoBasket je agencija sa ubjedljivo najviše igrača u Euroligi, a devet košarkaša je u MBA ligi.

Od igrača iz bivše Jugoslavije tu su Nikola Jokić, Boban Marjanović i Mirza Teletović.

"Ovaj posao ima jedan takmičarski element, da budeš bolji od drugih agenata, da imaš što više igrača u Euro ligi u ABA ligi. Ja sam neku takvu vrstu takmičenja imao do prije tri ili četiri godine gdje, da ne zvučim prepotentno, ali ni jedan agent u Evropi nije ni blizu sa brojem igrača na najvišem nivou. U posljednje dvije godine ja se takmičim sa svojim prethodnim rekordima," kazao je Ražnatović.

Ražnatović ima crnogorske korijene. Otac mu je rođen u Ulcinju i tom se gradu, kaže, uvijek rado vraća. Prije menadžerskog posla bavio se košarkom. Igrao je u Beogradu, a potom za Ulcinj u Drugoj crnogorskoj ligi.

Priča o tome kako je 1986. jedan potez odnosno šut za tri poena u utakmici za plasman u viši rang opredijelio njegovu buduću karijeru.

"Ono što je posebno interesantno to je da ja vrlo često kad razmišljam o životu razmišljam o toj godini i kako zapravo neki mali detalji utiču na život. Da je taj igrač Popović, promašio tu trojku Ulcinj bi ušao u Prvu B ligu i ja bih ostao tamo, jer sam za te pojmove bio zaista izuzetno dobar i velika zvijezda. Mislim da bih se bavio košarkom ozbiljno u igračkom smislu do neke 35 ili 36 godine, i vjerujem da u tom slučaju ja ne bih bio košarkaški agent i ne bih sjedio danas ovdje. Srećom on je tu trojku pogodio," kaže Ražnatović.

Košarkaški agenti često su na meti javnosti zbog odluka svojih igrača da ne igraju za svoje reprezentacije. On je, kaže, taj problem imao zbog Nikole Jokića i Bobana Marjanovića. Ali, Ražnatović kaže da te odluke igrača nemaju veze sa menadžerima.

"To definitivno nikakve veze nema ni sa tim igračima, a pogotovo ne sa agentima. Jednostavno u određenim situacijama za igrače je bolje da preskoče to ljeto i to se desi. Naravno uvijek je potrebno da nekoga evidentirate da je krivac. Takođe, naravno, najlakše je da dežurni krivac bude neki agent," kazao je Ražnatović.

Portal Analitika