Društvo

Brajović, Krivokapić, Abazović podržavaju poništenje svih nezakonitih upisa SPC

Peticiji za poništenje svih nezakonitih upisa SPC nad crnogorskim manastirima i crkvama i njihovo vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori, pristupio i Ivan Brajović, predsjednik parlamenta i predsjednik SD, kao i predsjednici većeg broja parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka, Ranko Krivokapić - SDP, Dritan Abazović - URA, Andrija Popovoć -  Liberalna partija, Dragan Ivančević - Crnogorska i mnogi drugi ugledni građani, profesori, akademici, saopšteno je iz Crnogorske pravoslavne crkve.
Brajović, Krivokapić, Abazović podržavaju poništenje svih nezakonitih upisa SPC
Portal AnalitikaIzvor

Već nakon sedam dana od početka potpisivanja elektronske Peticije, koju je pokrenuo Vesko Karadžić iz Udruženja Crnogoraca Kanade, i ova dva dana potpisivanja uz ličnu kartu po crnogorakim gradovima, peticiji je pristupilo ukupno blizu 3.000 građana..

Crnogorska pravoslavna crkva otvorila je prostorije svojih crkvenih opština za potpisivanje, a od ponedjeljka će i Crnogorska otvoriti svoje službene prostorije u Budvi, Cetinju, Podgorici i Bijelom Polju, svakim radnim danim od 10 do 12h za sva zainteresovana lica koja žele da pristupite peticiji. Peticija traje do 28. februara , nakon čega će se ista uputiti državnim organima na razmatranje kada počinje i redovno proljećno zasijedanje Skupštine CG.

Neuspejele su sve insinuacije i uvrede koje dolaze od strane SPC i medija koji oni kontrolišu koje lažima i podmetanjima pokušaju sa ovu legitimnu demokratsku inicijativu dezavujišu i osujete, navodi se u saopštenju.,

U saopštenju se podsjeća da je i Uprava za nekretnine na inicijativu našeg pravnog tima obećala da će formirati nezavisnu ekspertsku grupu koja bi sprovela analizu upisa eparhija Srpske crkve nad manastirima i crkvama u Crnoj Gori. Postoji procedura tkz. obnova katastra, predvidjena članom 71. Zakona o drzavnom premjeru i katastru , kada državni organ po službenoj dužnosti može da sprovede reviziju upisa. Jasno je da bi obnova katastra dokazala da je tkz "MPC SPC" , koja nije registrovana kao vjerska zajednica u Crnoj Gori, upisana bez ikakvog pravnog osnova i dokumentacije na više od 70% objekata, i da će se takav upis poništiti.

“Peticija je jasno izražena volja građana da se napokon zaokruži naš nacionalni identitet i učvrsti naša nezavisnot obnovljena na referendumu 21.maja 2006 godine. Napokon da se stane na put bahatom govoru mržnje i podjela, da prestane negiranje svega crnogorskog.(Države, Crkve, Ustava, Zakona, granica, jezika, istorije, kulture ..) i da se naše crkve i manastiri koji su gradili naši đedovi vrate Crnoj Gori u naslijeđe”, navodi se u saopštenju.

 

Portal Analitika