Zanimljivosti

Dragocjena viola iz 17. vijeka uništena tokom avionskog leta

Muzički instrument viola de gamba, slična čelu, vrijedna 200.000 dolara, koja datira iz 17. vijeka uništena je tokom leta od Rio de Ženeira do Tel Aviva. 
Dragocjena viola iz 17. vijeka uništena tokom avionskog leta
Telegraf.rsIzvor

Fotografije je na svoj Fejsbuk profil okačila Mirna Hercog, članica grupe za klasičnu muziku iz Izraela "Feniks". Njen post izazvao je lavinu komentara iz cijelog svijeta - jedni su bili ljuti i razumjeli je, a drugi su je prekorili jer je, kako smatraju, sama kriva.

- Avio-kompanija “Alitalia" mrzi muzičare. Ovako su mi isporučili originalnu Levis violu, nakon ubjeđivanja da će kutiju prenijeti ručno u avion i iz njega. To je vandalski čin jer se čini kao da je pregažena kolima - napisala je Mirna.

Njen post je od tada podjeljen više od 60.000 puta, a prikupio je više od 1.000 komentara.

Mnogi od njih sažaljevaju slučaj, ali postoje i ljudi koji smatraju da je Hercog pogriješila, te da je trebalo da rezerviše još jedno mjesto za instrument.

Problem je nastao kada su Mirnu iz kompanije uvjeravali da će instrument u avion biti unešen ručno, pa je zanijemjela kada je vidjela da je viola potpuno uništena.

Muzičarka je potom napisala otvoreno pismo, koje je uputila kompaniji, u kome je naglasila da je odmah tražila dodatno mjesto koje nije dobila, jer je avion bio pun. Onda su je uvjeravali da će sa njenim instrumentom sve biti u najboljem redu.

Sa druge strane, kompanija ima sasvim drugu verziju priče: ponudili su joj sjedište za intrument, ali je ona odbila, pa je odlučila da instrument pošalje sa prtljagom, iako je upozorena da bi se mogao oštetiti.

 

 

Portal Analitika