Kultura

Godišnjica smrti ikone zlatne ere Odri Hepbern

Krasila je mnoge filmske klasike, ali u moru vrlo popularnih Odrinih uloga ima i onih koje su prilično zaboravljene i nepravedno potcijenjene. Prisjetimo ih se uoči godišnjice njene smrti.
Godišnjica smrti ikone zlatne ere Odri Hepbern
PobjedaIzvor

Mala crna haljina, duga muštikla, modni simbol pedesetih, Živanšijeva ikona, najprirodnija i najljepša glumica zlatnog Holivuda... Što god da izgovorite od ovih fraza, svakom filmofilu će prva asocijacija biti Odri Hepbern.

Ljubitelji filma obožavaju mnoge žene iz zlatnog doba Holivuda, ali ipak se i dalje najviše oduševljavaju kada se pomene čuvena Britanka. Odri Hepbern ukrasila je i oplemenila mnoge filmske klasike koji bez nje nikada ne bi postali tako popularni. Prelijepa brineta ostavljala je svijet bez dahaposlije svake uloge – od ostvarenja „Roman Holiday“ (1953) i legendarne Oskarom nagrađene uloge princeze Ane, preko najpoznatije role u filmu „Breakfast at Tiffany's“ (1961), do Kjukorovog mjuzikla „My Fair Lady“ (1964).

Međutim, u moru vrlo popularnih uloga Odri Hepbern ima i onih koje su prilično zaboravljene i nepravedno zanemarene, iako su kvalitetne. Prisjetimo ih se u susret 20. januaru, kada se navršava 25 godina od njene smrti od kancera 1993. u Švajcarskoj.

04-love-in-the-afternoonVickasta poslastica

Nakon velikog uspjeha sa Hepbern u popularnoj romantičnoj komediji „Sabrina“ (1954), režiser Bili Vajlder poželio je da ponovo sarađuje sa popularnom glumicom tri godine kasnije. Rezultat je bila još jedna simpatična romantična komedija „Love in the Afternoon“ u kojoj je Odrin partner bio Geri Kuper.

Vickasti scenario, tipičan za majstora poput Vajldera, posebno jedošao do izražaja zbog iznenađujuće dobre hemije između dva glumačka velikana. Iako je sadaprilično zaboravljena, ova komedija zauzima posebno mjesto u holivudskoj istoriji.

Bračne nedaće

Kada se čuveni režiser Stenli Donen domogao simpatičnog scenarija Frederika Rafaela nije mnogo razmišljao o idelanoj glumici za glavnu ulogu.Njegov „Two for the Road“ (1967), kvazieksperimentalni film o bračnim nedaćama sa jako čudnjikavomm, ali dobrom fotografijom, nije ostavio poseban utisak na kritičare i publiku na početku. Morao je da sačeka koju godinu na popularnost. Ovog filma uvijek će se rado prisjetiti ljubitelji modne industrije zbog čuvenog PVC kompleta koji jeza Odri Hepbern kreirao Pako Raban.

02-the-nun-s-storyŽrtva sestre

Hepbern je rođena u Briselu, pa ne čudi njena želja da se glumački oproba i u nekoj temi bliskoj Belgiji. Na scenu je 1959. godine upao Fred Zineman sa ostvarenjem „The Nun's Story“. Dramatična priča o belgijskoj kaluđerici privukla je veliku pažnju i dobila čak osam nominacija za Oskara, uključujući kategoriju glavne ženske uloge. Nažalost, nije osvojio nijedno priznanje Američke akademije. Ovo je možda i nepravedno najpotcjenjenija uloga u karijeri Odri Hepbern.

Otkrivanje moći

Kada se u glavi uvaženog Vilijama Vajlera rodila želja da prebaci čuvenu priču „The Children's Hour“ (1961) na male ekrane, režiser je imao u vidu sjajan glumački dvojac. Hepbern i Širli Meklejn iskoristile su zanimljivu dramu o rivatnoj školi za žene da lansiraju i debatu oLGBT pravima, koja je šezdesetih godina uglavnom bila prikrivena. Iako je film nominovan za Oskara u pet kategorija, nije ga bilo lako nagraditi zbog kontroverzne teme. To nije umanjilo značaj Vajlerovog ostvarenja, ni Odrinog glumačkog doprinosa filmu.

01-wait-until-darkDodir horora

Jedan od posljednjih važnih filmova u kojima je Hepbern igrala prije smrti bio je psihološki horor „Wait Until Dark“ (Terens Jang, 1967). Čudnjikava hororistična igra sa Odri i Alanom Arkinom nije zablistala poslije premijere. Ipak, Hepbern je naredne godine dobila nominaciju za Oskara, a ostvarenje je polako počelo da se penje na vječnoj listi filmova ovog i njemu srodnih žanrova.

L. MURSELJEVIĆ

FOTO: dvdbash.com / pinterest.com / glamamor.com / dvdbash.com / hollywodreporter.com

 

Portal Analitika