Crna hronika

Ni traga od Ismeta Kanjiže

U noći između subote i neđelje navršiće se tačno dvije godine od nestanka crnogorskog državljanina, 52- godišnjeg Ismeta Kanjiže, rodom iz Gusinja, koji je na Kosovu Polju boravio kao gost, kod brata od tetke. Nestao je nešto iza ponoći, 21. januara pretprošle godine, a potraga za njim nije dala nikakve rezultate. Nije pronađen ni jedan trag. 
Ni traga od Ismeta Kanjiže
PobjedaIzvor

Prema Pobjedinim izvorima iz Direktorata kosovske policije „predmet Kanjiža“ je u takozvanom hladnom pogonu što bi trebalo da znači - adaktiran je i nije na listi istražnih, odnosno operativnih prioriteta. No, ako bi se bilo kada, pod bilo kojim okolnostima, pojavio bilo kakav trag, ponovo će biti aktiviran, a o svemu će se obavještavati Kanjižina rodbina posredstvom crnogorske Ambasade u Prištini i nadležni državni organi Crne Gore.

Jedan od sagovornika, koji je bio uključen u početnoj fazi istrage, uvjeren je da bi uzroke po svemu sudeći tragične sudbine Gusinjanina trebalo tražiti izvan Kosova (?!), „jer da mu je život okončan na teritoriji Republike neki trag bi se do sada morao pojaviti“.

On objašnjava da je istraga tokom prvih pola godine bila izuzetno intenzivna; faktički je do detalja „pročešljana“ cijela teritorija Kosova, saslušni su brojni rođaci i poznanici, ali sve je bilo uzalud. Nije pomogla ni međunarodna saradnja, a protok vremena učinio je svoje. Na pitanje - da li je tokom istrage uzimana u obzir i mogućnost otmice zbog trgovine organima, naš izvor je odgovorio uopšteno.

- Razne verzije su razmatrane, ali s obzirom na vrijeme, mjesto i neke druge okolnosti, pa i na njegov o zdravstveno stanje, teško je sa izvjesnošću tvrditi bilo što. Lično mogu sa apsolutnom sigurnošću tvrditi da Kanjiža nije ubijen na teritoriji Kosova Polja, a zašto je od policijske patrole zahtijevao da ga odvezu više od kilometer dalje od mjesta na kojem je oko sat iza ponoći privremeno lišen slobode, ni danas mi nije jasno - kaže on,

Portal Analitika