Abiznis

Kamata za Hiljadu plus 2,99 odsto

Treća faza rješavanja stambenih potreba po povoljnim uslovima uskoro treba da počne i već je izvjesno da će fiksna kamatna stopa biti najmanja do sada i iznosiće 2,99 odsto, kazao je Pobjedi generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja u turizmu Marko Čanović dodajući da su trenutno u fazi pregovora sa bankama u vezi svih uslova za kreditiranje projekta Hiljadu plus stanova.
Kamata za Hiljadu plus 2,99 odsto
PobjedaIzvor

Pregovori

- Na osnovu dosadašnjeg toka pregovora, fiksna kamatna stopa bi trebala da iznosi 2,99 odsto, na period ne duži od 20 godina- poručio je Čanović dodajući da očekuju da će javni poziv biti raspisan u februaru, nakon završetka pregovora da predstavnicima banaka i građevinskih kompanija. Javni poziv za građane biće raspisan u martu.

Istakao je da su u ovoj fazi predviđena sredstva u iznosu od 20 miliona eura.

- Imajući u vidu nižu kamatnu stopu i novitet u ovom projektu, a to su stanovi iz starogradnje, koji će uticati na smanjenje cijene stana po metru kvadratnom, očekujemo da će od 450 do 500 domaćinstava, odnosno hiljadu članova tih domaćinstava riješiti stambeno pitanje - kazao je Čanović.

marko-canovic-002U Projektu 1000+, podsjeća naš sagovornik, mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

- Planirano je da se 40 odsto kredita dodijeli zaposlenim u javnom sektoru, a 30 odsto bračnim parovima do 35 godina života. Posebna pažnja se poklonila licima sa invaliditetom, samohranim roditeljima, porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladima koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtvama nasilja u porodici - objašnjava Čanović.

Uslovi su da je podnosilac molbe crnogorski državljanin, da ima prebivalište na teritoriji Crne Gore, da nijedan član domaćinstva nema u svojini stambeni objekat ili više od trećine stambenog objekta u Crnoj Gori u susvojini u posljednje tri godine od dana podnošenja zahtjeva za dodjelu kredita, da je kreditno sposoban i da zadovoljava kriterijume u pogledu visine kumulativnih primanja.

Novina u ovoj fazi projekta je ponuda u starogradnji, a stanove mogu nuditi i fizička i pravna lica, s tim da prodavac mora imati posjedovni list bez tereta.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika