Politika

Han: Unija neće primati zemlje sa otvorenim pitanjima

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han poručio je kako su, među zemljama kandidatima za članstvo u EU, Crna Gora i Srbija najdalje odmakle, te kako zbog toga imaju najveće šanse da do 2025. godine postanu članice Unije.
Han: Unija neće primati zemlje sa otvorenim pitanjima
APA/PobjedaIzvor

- Srbija i Crna Gora imaju najveće šanse da budu sljedeće zemlje koje će pristupiti Evropskoj uniji, najvjerovatnije 2025. godine - ocijenio je evropski komesar Johanes Han u intervjuu za austrijsku agenciju APA, prenosi Pobjeda.

Dodao je i kako je 2025. godina postavljena kao indikativan datum za Srbiju i Crnu Goru.

- Što je realno, ali i veoma ambiciozno - naglasio je Han.

Han je najavio i da će Evropska komisija 6. februara predstaviti novu strategiju proširenja, te da je neposredno nakon toga planirana posjeta Srbiji i Crnoj Gori.

- Ako neko želi da pristupi 2025. godine, onda sa pregovorima mora završiti 2023. Godinu dana je potrebno i za ratifikaciju sporazuma EU – naglasio je Han.

Poručio je i kako je siguran da Unija neće primiti zemlje koje imaju bilo kakav otpor ili otvorena pitanja sa susjedima. U tom kontekstu je naglasio i kako Srbija mora da riješi pitanje Kosova, ali i ocijenio kako nedavno ubistvo Olivera Ivanovića predstavlja „krhkost regiona“.

- Konflikti oko granica kao što imaju Slovenija i Hrvatska ubuduće ne smiju postojati u Uniji. Naravno, Srbija mora da riješi situaciju oko Kosova. Postoji još otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, Crne Gore i Kosova, Albanije i Grčke – naveo je Han.

On očekuje i da će na Samitu o Zapadnom Balkanu, koji je zakazan za 17. maj u Sofiji, evropska perspektiva zemalja regiona, zajedno sa zahtjevima EU, biti potvrđena.

Portal Analitika