Politika

Građani biraju predsjednika 15. aprila

Predsjednički izbori u Crnoj Gori biće održani 15. aprila. Raspisao ih je juče, shodno Ustavu, predsjednik Skupštine Ivan Brajović, o čemu je obavijestio i predsjednika države Filipa Vujanovića, a obavijestiće i relevantne međunarodne institucije.
Građani biraju predsjednika 15. aprila
PobjedaIzvor

- Vjerujem da će izbori biti održani u pozitivnoj i demokratskoj atmosferi i da ćemo svi zajedno još jednom pokazati zašto je Crna Gora lider u svom okruženju. Pozivam sve punoljetne građanke i građane da izađu na izbore i izaberu najboljeg kandidata– navodi se u izjavi Brajovića.

Rok za provođenje izbornih radnji počinje od raspisivanja izbora, a prijedlozi imena predsjedničkih kandidata podnose se Državnoj izbornoj komisiji do 26. marta.

Predsjednik Crne Gore, shodno Zakonu, bira se na opštim izborima, naposredno i tajnim glasanjem, na pet godina. Biće izabran kandidat koji je dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije taj broj glasova, održava se drugi krug izbora za 14 dana. U drugom izbornom krugu učestvovaće dva kandidata koja su dobila najviše glasova, a biće izabran onaj koji dobije podršku većeg broja izašlih birača.

Građani će 15. aprila sedmi put od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori birati predsjednika države.

odlukapredsjizbori

 (opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika