Svijet

Pudždemon rizikuje hapšenje putovanjem u Dansku

Smijenjeni katalonski lider Karles Pudždemon, koji se sklonio u Brisel da ga španske vlasti ne bi uhapsile zbog pokušaja otcjepljenja Katalonije, otputovaće sljedeće nedjelje u Dansku, gdje će prisustvovati jednoj univerzitetskoj debati.

Pudždemon rizikuje hapšenje putovanjem u Dansku
N1Izvor

Univerzitet u Kopenhagenu najavio je debatu za ponedjeljak, 22. januar sa temom "Katalonija i Evropa na raskrsnici za demokratiju" i saopštio da će Pudždemon "lično" prisustvovati.

Portparol Pudždemonove partije je naveo da će on prisustvovati debati "predstavljajući legitimnu vladu Katalonije".

Pudždemon želi da se vrati doskorašnjem poslu i nastoji da izvrši pritisak na španske vlasti po tom pitanju, iako Madrid smatra da on ne može da vlada Katalonijom iz inostranstva. Karles Pudždemon je rekao za jedan katalonski radio da mu nove tehnologije omogućavaju da vlada iz Belgije.

U Kataloniji je 1. oktobra 2017. održan referendum o nezavisnosti, uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je katalonski parlament 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada Španije je zatim suspendovala autonomiju Katalonije, smijenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

Na izborima za novi katalonski parlament 21. decembra najviše glasova su osvojile stranke koje se zalažu za nezavisnost tog španskog regiona.

Foto: Eric Vidal

Portal Analitika