Kultura

Holivudski šoumen

Dajte mi dobar scenario i ja ću biti sto puta bolji režiser – rekao je Kjukor. Čuveni citat do temelja opisuje maestra iza kog stoje filmovi kao što su „The Philadelphia Story“ i „A Star is Born“
Holivudski šoumen
Objektiv/PobjedaIzvor

Ako biste na trenutak pokušali da zamislite holivudsku fabriku blokbastera, u periodu kada se ovaj izraz nije koristio u filmskoj, već isključivo u ratnoj industriji, na um bi vam sigurno palo ime Džordža Kjukora. Zahvaljujući istančanom stilu i profesionalizmu ovaj režiser obilježio je čak pet decenija brundanja holivudske industrije, prije nego što je preminuo od srčanog udara 24. januara 1983.

Kjukor je počeo u teatru, pa ne iznenađuje podatak da je većina njegovih filmskih poduhvata zasnovana na adaptacijama knjiga ili pozorišnih drama.

kjukor-2

Režiser žena

Ovaj čuveni šoumen, kom je organizovanje holivudskih žurki bio sporedan, „neplaćeni posao“, koristio je poznanstva za prave stvari - dobru režiju, produkciju i pronalaženje dobrih glumaca. Kjukor je naročito volio da radi sa Ketrin Hepbern, koja je igrala u čak deset njegovih filmova.

Kao jedan od rijetkih autora iz tadašnjeg Holivuda koji se često bavio snažnim ženskim likovima, Kjukor je dobio simpatičan nadimak - režiser žena. Ipak, prije nego što je stigla lavina njegovih kvalitetnih filmova, naišao je na nesavladivu prepreku krajem tridesetih godina - uglednog producenta Dejvida O. Selznika.

Nepremostivi zid

Kjukor je bio odabran da režira jedan od ključnih filmova iz prošlog vijeka, oskarovski „Gone with the Wind“ (1939). Međutim, na kraju je pokupio stvari i otišao sa seta. Godinama su nizane različite teorije o tome zašto je odustao od snimanja, a kao najčešći razlog navođene su njegove žustre rasprave sa Selznikom zbog scenarija i režije. Zamišljeni zid neslaganja na kraju nije srušen. Film je završio Viktor Fleming, koji je godinu kasnije dobio Oskara za režiju. 

- Dajte mi dobar scenario i ja ću biti sto puta bolji režiser – rekao je Kjukor. Čuveni citat do temelja opisuje ovog blokbasterskog maestra iza kog stoje tako popularni filmovi kao što su „The Philadelphia Story“ (1940), „A Star is Born“ (1954) i oskarovski „My Fair Lady“ (1964). Šteta je što će po posljednjem ostati najviše upamćen. Kjukor je ostavio mnogo zanimljivija i važnija ostvarenja od ovog mjuzikla sa Odri Hepbern u glavnoj ulozi. L. M.

 

FOTO: ellenandjim.com / theredlist.com

Portal Analitika