Rukomet

Pokazali smo da imamo tim

Kladionice su najveću kvotu za eventualnu senzaciju prvenstva u Hrvatskoj ,,dodijeli“ Crnoj Gori, a i mnogi rukometni stručnjaci su upravo ,,lavove“ vidjeli kao totalne autsajdere na ovom šampionatu. Reprezentacija koja nikada nije ostvarila pobjedu na prvenstvima Evrope, do četvrte smotre najboljih selekcija Starog kontinenta došla je u posljednji čas, iako je nakon uvodnog dijela kvalifikacija bila već otpisana.
Pokazali smo da imamo tim
ArenaIzvor

Na šampionatu je bila u najtežoj grupi. Definitivno grupi smrti, jer su pored već otpisane Crne Gore tu bili Njemačka, šampion Evrope, Slovenija, bronzana sa Svjetskog prvenstva i Makedonija, zemlja iz koje stiže klupski vladar Evrope. I, protiv svjetskih rukometnih velesila mala Crna Gora tražila je prolaz u drugu fazu bez prve zvijezde Vuka Borozana, uz brojne druge probleme – prvo nije bilo Nebojše Simića, zatim nedovoljno oporavljeni Nemanja Grbović, da bi se potom povrijedio Žarko Pejović, a zbog crvenog kartona odlučujući meč propustio je i Vuk Lazović. Na kraju, Crna Gora je doživjela ekspresnu eliminaciju, a kako to obično biva, u našoj zemlji mnogi smatraju da smo mogli više…

A, kao što smo i u najavi prvenstva napisali, komentari pred početak šampionata ,,Lavovi“ treći put uzastopno nastup na prvenstvu Evrope završili kao posljednjeplasirani, selektor Đukić poručio: Pokazali smo da imamo tim uglavnom su bili: ,,Đe smo mi krenuli…“ - Prije polaska sam kazao da je prvenstvo u Hrvatskoj početak puta za Tokio i ostajem pri tome. Ovo je mlada ekipa koja će trajati još mnogo goke golove iz tranzicije, a naša odbrana više nije bila onako dobra kao u prvom dijelu. Ipak, kada se podvuče crta, tri poraza i nijesu nešto zbog čega bi trebalo naše igrače stavljati na stub srama. Jadina. Crna Gora je pokazala da ima tim, kadar da u godinama koje dolaze bude stalni učesnik velikih takmičenja. Imao sam ambicije, da smo bili kompletni, za nešto više, ali… - kazao je selektor Crne Gore Dragan Đukić.

Ovo je maksimum

Crna Gora je na startu šampionata doživjela ubjedljiv poraz od Njemačke – očekivani, bez obzira na to da li je prevelik ili ne, jasno je da ni sa Borozanom u tom meču ne bi imali šta da tražimo. U drugom kolu, uz brojne sopstvene i sudijske greške poraženi smo od Makedonije, iako smo 40. minuta imali vođstvo, da bi na kraju doživjeli neuspjeh i od Slovenije. - Došli smo na ovaj šampionat da tražimo prvu, istorijsku pobjedu na prvenstvima Evrope. Blizu smo bili na utakmici sa Makedonijom, ne i protiv Slovenije, gdje smo parirali u prvih 30 minuta – iskren je bio Đukić.

Kako dalje smatra jasno je da se u konkurenciji 16 najboljih selekcija sa toliko problema teško moglo napraviti još neko iznenađenje, poput onih senzacionalnih u kvalifikacijama. - Siguran sam da su momci dali maksimum u sve tri utakmice. Ovo su naše trenutne mogućnosti, iako bi svi voljeli da je bilo drugačije. Ostaje nam da kompletan turnir analiziramo, da vidimo šta smo i kako igrali i šta možemo bolje za junski baraž - rekao je Đukić.

Mnogo pehova

Selektor nije želio da traži alibi, ali je napomenuo da je Crna Gora i prije početka, i tokom šampionata, imala mnogo kadrovskih problema. - Ne znam ni sada zašto je Vuk Lazović kažnjen i zašto nijesmo mogli da ga zamijenimo. Na posljednjem treningu povrijedio se i Žarko Pejović, koji je igrao odlično protiv Makedonije. Ispala su nam dva igrača iz rotacije. Nije bilo Borozana, Grbović nije igrao tri mjeseca, pa smo na silu isforsirali da odigra ova dva meča, tako da je jasno da smo imali mnogo problema. Koji bi se tim nosio sa toliko pehova? Da li neko može da zamisli Makedoniju bez Lazarova i sa Stoilovim koji nije igrao tri mjeseca. Igrali smo, zatim, u dvorani punoj Slovenaca, ranije Makedonaca. Ne tražim opravdanja, niti sam ikada to radio, ali Crna Gora je jaka kada je kompletna I kompaktna, a takvi smo bili u kvalifikacijama i zato smo prošli. Sa Borozanom bi sigurno pokazali više, a činjenica je da nam Slovenija ne odgovara – objasnio je srpski stručnjak, sa čijim dolaskom na kormilo Crne Gore konačno je počela pozitivna priča.

Borozan

Na kraju, poseban akcenat Dragan Đukić stavio je i na priču oko najboljeg našeg rukometaša i još jednom pokazao da vjeruje da će Borozan uskoro biti opet lider Crne Gore. - Siguran sam da je Vuko najviše želio da bude ovdje. Njega treba zaštiti od priča, jer će u budućnosti biti vodeći igrač ove selekcije još dugi niz godina. Njemu je sigurno najteže palo što nije mogao da bude ovdje. Jedno je igrati za klub, a drugo za nacionalne boje. To je bila prilika za neke druge da dobiju minutažu i zadovoljan sam kako su je iskoristili – kazao je Đukić, kojem su mnogi zamjerili kada je javno kazao da je Slovenija favorit, zbog čega je ,,optužen“ da se unaprijed predao. To je i prokomentarisao. - Probleme koje smo imali ostavljali smo za sebe, a komunikaciju koju smo imali nije bila ona koju smo puštali u javnost. Nećemo valjda da prijetimo Sloveniji i da govorimo da idemo da dobijemo Sloveniju, jer smo bolji… To se jednostavno ne radi – istakao je Đukić.

Pakleni rivali u baražu za SP

Tri poraza u Hrvatskoj crnogorskoj reprezentaciji treći put zaredom donijela su posljednje (16.) mjesto na prvenstvu Evrope, a istovremeno je odvela u drugi šešir za baraž za Svjetsko prvenstvo i težak put do plasmana na Mundijal. Zbog toga, iako je druga faza Evropskog prvenstva u Hrvatskoj tek počela, u našoj selekciji se već razmišlja o baražu za Svjetsko prvenstvo, koje se naredne godine održava u Danskoj i Njemačkoj. Crna Gora će uz Austriju, koju smo pretekli po negativnoj gol razlici na prvenstvima Evrope, te selekcija iz pretkvalifikacija (Rusija, BiH, Holandija, Portugal, Litvanija i Rumunija) biti u drugom šeširu baraža. Rivali nam ne mogu biti samo svjetski šampion Francuska, domaćini Danska i Njemačka, te tri najbolje selekcije u konkurenciji Švedske, Hrvatske, Srbije, Islanda, Norveške, Bjelorusije, Makedonije, Slovenije, Španije, Češke i Mađarske. - Znamo koliko je važno da imamo kontinuitet učešća na velikim takmičenjima. Imamo mladi tim koji ima perspektivu i pokazao je da može da igra sa svakim i da ima mjesto u vrhu svjetskog rukometa, rekao je Đukić.

Volio bih da ostanem

Dragan Đukić govorio je i o svojoj budućnosti. - Prethodni selektor je postavio temelje. Na meni je bilo da ih podignem na viši nivo. Koliko sam u tome uspio, ocijeniće oni koji vrednuju moj rad – kazao je Đukić, naglašavajući da ima ugovor sa RSCG do juna. - Ugovor mi traje do juna. Postoji želja, vidjećemo šta će reći ljudi iz Saveza. Ovo je mlada reprezentacija, koja bi mogla da izbori nastup na Svjetskom prvenstvu, koje je kvalifikaciono za Olimpijske igre u Tokiju. S obzirom na naš prosjek godina, možemo sa ovim timom nastupati i u naredna dva olimpijska ciklusa.

Portal Analitika