Politika

Očekujemo reakciju nadležnih zbog „socijalnih slučajeva“ DPS-a

Predsjednik Opštine Berane i nosilac liste koalicije „Zdravo Berane“ na predstojećim lokalnim izborima u tom gradu, Dragoslav Šćekić, kazao je da očekuje reakciju nadležnih državnih organa zbog „skandala sa 'socijalnim slučajevima'“, navodeći da je to samo jedan u nizu oprobanih metoda DPS-a i njemu (DPS-u) srodnih partija.
Očekujemo reakciju nadležnih zbog „socijalnih slučajeva“ DPS-a
N.D.
N.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Koalicija „Zdravo Berane“ je, podsjetimo, optužila DPS da se na njihovoj listi kandidata za odbornike nalaze lica koja nisu socijalni slučajevi, a kojima je beranski Centar za socijalni rad uoči parlamentarnih izbora 2012. podijelio socijalnu pomoć u iznosima od 350 do 500 eura.

„Ono na čemu koalicija 'Zdravo Berane' sve vrijeme insistira, jeste činjenica da naši sugrađani znaju pravu istinu o dešavanjima u lokalnoj upravi. Ta istina je i najviše zaboljela one koji se hrane manipulacijama i podmetanjima. U Beranama, ali i u našoj državi, konačno mora da zaživi princip da nema nedodirljivih i da svi moramo da odgovaramo za ono što smo uradili. To je i osnovni uslov da Crna Gora bude dio modernih, demokratskih evropskih porodica i društava “, rekao je Škekić za Portal Analitika.

Trijumf: On smatra da će savez koji predvodi, a koji čine SNP (čiji je Šćekić potpredsjednik), DF, Srpska stranka dr Milovan Živković“ i Ujedinjena Crna Gora, ostvariti apsolutnu pobjedu na izborima 4. februara.

„U prilog tome govore sva istraživanja koja nam daju do sada najubjedljiviju prednost u odnosu na DPS. Građani će nam dati podršku zbog svega što smo uspješno uradili u prethodnom mandatu“, uvjeren je Šćekić.

Prljava kampanja: Komentarišući kampanju za predstojeće izbore, on navodi da je koalicija na čijem je čelu, znajući karakter svojih političkih protivnika, očekivala „prljavu igru“.

„Imamo program i jasnu viziju razvoja Berana, ali i najbolju listu ozbiljnih i odgovornih ljudi koji žele najbolje za naše Berance. A naši konkurenti, u nedostatku plana i rješenja, biraju da igraju nepoštenu i 'prljavu igru'. Građani, srećom, nijesu zaboravili kako su oni radili dok su bili na vlasti“, ističe Šćekić.

Upitan da li ima razloga za strah od incidenata na dan izbora, nosilac liste „Zdravo Berane“ odgovara:

„Što se nas tiče, građani mogu da budu bezbrižni. Nastavićemo s pozitivnom kampanjom, ali nećemo dozvoliti da nas bilo ko ponižava – znaćemo da odgovorimo. Pobijedićemo dostojanstveno, svojim djelima, a drugima ćemo ostaviti da vode kampanju neistinama, ucjenama i podmetanjima. To je razlika koju će građani sigurno prepoznati“.

Dug: Na pitanje šta je beranska vlast uradila u prethodne četiri godine, Šćekić kaže da iza njih stoje „vidljivi rezultati“, i objašnjava da je njegov prvi zadatak po dolasku na mjesto predsjednika opštine bio stabilizacija finansija.

Po osnovu potpisanog sporazuma o reprogramu poreskih obaveza, dug Opštine Berane i preduzeća, prema riječima Šćekića, u ovom trenutku iznosi 9.185.329. eura, dok obaveze prema dobavljačima iznose oko 1.300.000. eura.

„Na samom početku vršenja vlasti sačekali su nas milionski dugovi, blokade, sudski troškovi, neisplaćene zarade, porezi i doprinosi. U decembru 2015. izmirena su sva zaostala dugovanja na ime ličnih dohodaka, a u decembru prošle godine isplaćena je novembarska plata sa svim porezima i doprinosima po tom osnovu“, navodi on.

Rezultati: Šćekić kaže da je beranska vlast od 2014. počela s realizacijom investicija vrijednih više od 20 miliona eura. One se, između ostalog, odnose na izgradnju nove kanalizacione mreže, izgradnju četiri stambene zgrade na Rudešu za raseljena lica, poboljšanje vodosnabdijevanja i vodovodne mreže, uspostavljanje Regionalnog biznis centra...

Naš sagovornik kaže da je asfaltirano preko 15 kilometara puteva u gradskim i seoskim mjesnim zajednicama, da je urađeno 17 kilometara nove ulične rasvjete, da su započeti radovi na sanaciji odlagališta „Vasove Vode“, da je započeta izgradnja regionalne stočne pijace, da je nabavljena oprema za Službu zaštite i spašavanja, da je izgrađen azil za pse lutalice, a da je nova hala sportova u fazi dobijanja upotrebne dozvole.

„Potpuno je rekonstruisana, po UEFA standardima, istočna tribina fudbalskog stadiona. Otpočeo je s radom rekonstruisani hotel „Berane“. Novoosnovani „Tunder fest“ postao je prepoznat u regionu. Ponovnim pokretanjem Rudnika mrkog uglja zaposleno je oko 150 radnika. Uskoro će biti otvoren novi Univerzitetski centar. Rekonstruisane su i dvije ulice u centru grada – Teramska i Ulica Đeda Vojvodića. Poseban akcenat smo stavili na obrazovanje. Opština Berane je prva u Crnoj Gori pokrenula dodjelu besplatnih udžbenika za sve osnovce. Takođe, redovno isplaćujemo stipendije talentovanim studentima“, naglašava Šćekić.

Planovi: Nosilac liste koalicije „Zdravo Berane“ poručuje da aktuelna vlast u tom gradu nema nikakve sličnosti s prethodnom, vlašću DPS-a.

„Oni će ostati upamćeni po mnogobrojnim aferama, neodgovornom odnosu prema građanima i njihovom zdravlju, dugovima... S druge strane, nama niko ne može osporiti rad i rezultate koji su vidljivi na svakom koraku“, ističe on.

Šćekić poručuje da će koalicija „Zdravo Berane“, ako 4. februara dobije novi mandat, realizovati sve započete infrastrukturne projekte. U planu je, pored ostalog, izgradnja stambene zgrade za zaposlene u opštini, obrazovanju i MUP-u, ali i izgradnja 20 stanova za socijalno ugrožene. On takođe najavljuje novčanu podršku porodicama sa šestoro i više djece (10.000 eura i više).

„Svi navedeni projekti otvaraju nam nove mogućnosti da, prije svega, mladim ljudima pružimo mogućnosti zapošljavanja i ulaganja u našem gradu“, zaključuje Šćekić.

Foto: rtcg.me

Portal Analitika