Društvo

Zdravstvo funkcioniše bez ikakvih zastoja

Ministarstvo zdravlja negiralo je da su ljekari od juče bez dozvole za rad i poručilo doktorima i građanima da zdravstveni sistem funkcioniše normalno i bez zastoja. Iz ovog Vladinog resora, ponovili su da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisan rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje licenci, a ne datum isticanja dozvole za rad. 
Zdravstvo funkcioniše bez ikakvih zastoja
PobjedaIzvor

Zakonske obaveze

- Kako je u javnosti predstavljeno da od danas (juče) ljekari nemaju licence za rad i ne mogu da rade, moramo objasniti da je Zakonom o upravnom postupku koji se primjenjuje u postupku rješavanja po podnesenim zahtjevima, propisano da zahtjev mora biti podnesen do 18. januara. To znači da su svi ljekari ispunili zakonsku obavezu ukoliko su do tog datuma zahtjev uputili preporučenom pošiljkom Ljekarskoj komori, na adresu Ulica slobode broj 64 – naveli su iz Ministarstva zdravlja, i naglasili da se licence moraju donijeti u roku od 30 dana. Sa druge strane, predsjednik Ljekarske komore dr Aleksandar Mugoša za Pobjedu kaže da nijedan crnogorski ljekar ne može priložiti urednu dokumentaciju jer ,,ne postoji pravilnik o dodjeli licenci, te da niko ne zna koja su dokumenta potrebna“.

- Za sada, po zakonu, sve i da hoće Ljekarska komora ne bi smjela da primi nijedan dokument. S obzirom na to da je Ministarstvo zdravlja rješenjem iz marta prošle godine oduzelo Komori sve zakonske ingerence kad je u pitanju izdavanje licenci za rad doktorima medicine, do donešenja rješenja kojim se prenesen i p o s l o v i v r a ć a j u u nadležnost Komore to je obaveza Ministarstva zdravlja. Iz tog razloga ne znam zbog čega u tom resoru ne primaju dokumentaciju koju su zahtijevali u dopisu upućenom svim direktorima zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori prije nekoliko dana - kazao je dr Mugoša.

Dogovor

Prema njegovim riječima, Ljekarska komora će preuzeti poslove izdavanja licenci za rad kada se za to stvore zakonski uslovi. - Ministarstvo zdravlja i Komora, kao dvije nezavisne institucije moraju sjesti i dogovoriti se kako ovaj potencijalno ogroman problem što prije da se riješi, jer nas čeka ogroman posao - poručio je dr Mugoša. Iz Ministarstva zdravlja, međutim tvrde da su od 15. januara, kada su dr Mugoši izdali uvjerenje o izboru za predsjednika Komore prestali da donose rješenja kojim se utvrđuje ispunjenost uslova za izdavanje licenci za rad, te da je Ljekarska komora u obavezi da preuzme sprovođenje cijelog postupka.

- Ljekarska komora i njeni organi su u obavezi da obavljaju poslove iz svoje nadležnosti, a eventualne nejasnoće prevazići ćemo u internoj komunikaciji, ne praveći predstavu za javnost – kazali su iz Ministarstva zdravlja.

 

Portal Analitika