Svijet

Snažna oluja pogodila sjever Evrope, poginulo sedam ljudi

Željeznički saobraćaj je u potpunom prekidu danas u Njemačkoj i Holandiji i mnogi avioni su prizemljeni zbog oluje u kojoj je do sada stradalo sedam osoba na sjeveru Evrope.
Snažna oluja pogodila sjever Evrope, poginulo sedam ljudi
N1Izvor

Njemačka željeznica "Dojče ban" (Deutsche Bahn) je prekinula sav saobraćaj na glavnim trasama, vozovi ili ne izlaze iz garaža ili se zaustavljaju na stanicama na svom putu, rekao je portparol željeznice za Frans pres i dodao da se očekuje da će ta mjera trajati najmanje još dan.

Oluja Friderike je prvo paralisala željeznički saobraćaj na zapadu zemlje i zatim je krenula ka istoku sa vjetrovima jačim od 140 kilometara na sat danas popodne, saopštila je meteoroločka služba. Naleti vjetra dostizali su do 203 kilometara na sat u centralno planinskom masivu Harc.

Prethodno je oluja koja je došla sa Sjevernog mora izazvala velike poremećaje u Holandiji gdje su vozovi i dalje zaustavljeni, kao i u Belgiji. Brzi voz Talis koji povezuje Francusku, Belgiju, Holandiju i Njemačku je u prekidu.

Prekid željezničkog saobraćaja izazvao je pravi haos danas popodne u Holandiji, gde su mase blokiranih putnika tražile način da se prevezu uz poremećen i autobuski i tramvajski prevoz.

U Roterdam se nije moglo ući sa sjevera, odnosno iz Haga i Amsterdama. Ribarski čamci su takodje ostali u luci u tom gradu, kao i trajekt koji povezuje ostrvo Teksel sa kopnom.

Više letova moralo je da bude otkazano na aerodromima u Dizeldorfu i Minhenu u Njemačkoj. Od sredine dana ni jedan avion nije mogao da sleti ni da poleti s aerodroma u Dizeldorfu. Takodje je zatvoren i aerodrom u Hanoveru.

U Njemačkoj su umrle tri osobe u nesrećama izazvanim nevremenom. U Holandiji tri muškarca su stradala kada su na njih pala stabla u dva odvojena incidenta. U Belgiji jedan čovjek takodje je poginuo kada je drvo palo na auto koji je vozio južnim predgradjem Brisela.

Portal Analitika